Máme tady advent a s ním je spojená i doba pečení cukroví. Kdy je ale nejlepší začít s pečením? Někdo už peče začátkem listopadu, někdo naopak začne plašit 20. prosince...tak jak to tedy je?
Úplně první příjdou na řadu perníčky a zázvorky. Potřebují totiž dostatečnou dobu k odležení, minimálně těch 14 dní, ještě lépe 3 týdny .... prostě jak už mám zakódováno od dětství, sv. Mikuláš peče perníčky.
Oříškové cukroví a různé druhy tzv.čajového cukroví potřebují taky nějaký ten čas k odležení. Tady ale nemusíme až tak spěchat, 14 dní je dostačujících.
Oblíbené linecké cukroví pečeme zhruba deset dní před vánocemi. Se slepováním, zdobením a potíráním různými polevami ale ještě poté pár dní počkejte, úplně stačí toto udělat zhruba kolem 21.prosince.
Sněhové pečivo nepotřebuje vlastně žádnou dobu k odležení, nejchutnější je čerstvé, kdy je křehké, takže pečeme také až nakonec.
Oblíbené nepečené cukroví se dělá rovněž téměř nakonec (velmi často se využijí různé zbytky z pečeného cukroví), na řadu tak přichází dva, max. tři dny před vánocemi.
A co třeba vánočka? Tak ta je zcela nejlepší určitě v den upečení, případně ještě tak na druhý den, takže tu pečte ideálně až na Štědrý den.
Cukroví vždy ukládáme na chladnější místo. Perníčky a např. vanilkové rohlíčky potřebují k rozležení vlhkost, nejlépe jim tedy svědčí papírové krabice. Naopak křehké a nepečené cukroví potřebuje sucho.
(foto: pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.