Podmáslí propůjčuje těmto vdolkům nejen jemnou příchuť, ale také jim dodá rozplývavou, měkkou strukturu. Zadělat těsto a upéct vdolky by od začátku do konce nemělo trvat déle než 20 minut. Z tohoto receptu vyjde asi 18 vdolků.
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky sody bikarbony
- 2 lžičky vinného kamene (kypřícího prášku)
- 2 lžičky cukru moučka
- 50 g másla
- 25 g změklého ztuženého rostlinného tuku
- 300 ml podmáslí
- 1 rozšlehané vejce na potření (není nutné)
Troubu předehřejte na 220 stupňů a velký plech vyložte pečícím papírem.
Do mísy nasypte mouku, sodu, vinný kámen a cukr. Máslo i tuk nakrájejte na kousky a přidejte k sypké směsi. Tuk vpracujte do mouky prsty, přilijte podmáslí a vypracujte těsto.
Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Z těsta vyválejte či vytvarujte asi 4 mm vysoký obdélník. Poté vykrajujte vdolky o průměru cca 6 cm (např. sklenicí).
Vdolky rozložte na plech, potřete vejcem pro zlatavý nádech a pečte asi 12 minut (dokud nemají suché dno a nepůsobí nadýchaně). Hotové pak nechejte vychladnou na mřížce a podávejte se smetanou a džemem.
(ilustrační foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Z těsta vyválejte či vytvarujte asi 4 cm vysoký obdélník. To myslíte vážně. Nemá tam být 4 mm?? Proč si pisatel nedá pozor na to, co píše?
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.