Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Štavnatá a chutná staročeská sekaná z bůčku

Štavnatá a chutná staročeská sekaná z bůčku

12.11.2020 - AndreaP.

Sekaná je na první pohled úplně jednoduché, a pro někoho možná až obyčejné jídlo. Nicméně je to klasika, která prostě nikdy nezklame, a málokdy se stane, že by na talíři něco zbylo. Milují jí úplně všichni, její obrovská výhoda je také v tom, že se dá jíst teplá, ale i studená. Sekaná z mletého bůčku je navíc krásně šťavnatá. Jako příloha pak je vhodná bramborové kaše, případně klasické vařené brambory. V případě studené varianty pak plátek čerstvého chleba. Pochopitelně dostatek zeleniny nesmí chybět.

Potřebujeme :

  • 4 hrnky umletého bůčku
  • 1 velká cibule
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku Solamylu
  • sůl
  • pepř
  • 6 vajec vařených natvrdo

 

Umletý bůček smícháme s nastrouhanou cibulí, Solamylem, mlékem, solí a pepřem. Vypracujeme směs, kterou necháme v chladničce do druhého dne uležet.

Na plech položíme alobal a potřeme ho olejem. Na alobal rozprostřeme obdelník bůčkové směsi, na prostředek rozložíme vajíčka uvařená na tvrdo a maso přehrneme přes vajíčka tak, že vznikne celistvá šiška, kolem které alobal pevně zabalíme.

Sekanou pečeme v alobalu asi 1 1/2 hodiny. Před dopečením alobal rozevřeme, aby sekaná zrůžověla.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz