Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které napomáhají správnému trávení.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **
Potřebujeme:
- 500 g vepřové plece nebo kýty pokrájené na kostky
- 2 lžíce sádla
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 sáček kysaného bílého zelí
- 4 lžíce sladké mleté papriky
- 4 bobkové listy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 l hovězího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce zakysané smetany
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.
Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.