Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Zahřeje i zasytí a je zdraví prospěšná! Španělská čočková polévka

Zahřeje i zasytí a je zdraví prospěšná! Španělská čočková polévka

22.10.2020 - AndreaP.

Čočka si své výsadní postavení v našem jídelníčku právem zasloužila a její přínos pro zdraví je neoddiskutovatelný. Obsahuje velké množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, proto je skvělou alternativou masa. Je také bohatá na sacharidy, a proto dokáže dobře zasytit bez nadbytečných kalorií a právem se řadí mezi výrobky racionální výživy. Zároveň je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi. Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také enzymy, organické kyseliny a lecitin. Doporučuje se také při chudokrevnosti, řídnutí kostí, a navíc při pravidelné konzumaci pomáhá účinně snižovat cholesterol. Právě díky svému jedinečnému složení je čočka vhodná pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl, dále pro vegetariány, a také pro sportovce, kteří jsou vystaveni velké fyzické zátěži.

Potřebujeme:

  • 250 g čočky
  • 1 ks klobásy (např.Chorizo)
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 rajče
  • půlka zelené a červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • římský kmín
  • sladká mletá paprika
  • sůl

 

Předem přebranou a namočenou čočku dáme do hrnce se všemi ingrediencemi kromě brambor, zalijeme vodou a vaříme 20 minut.

Poté vyjmeme zeleninu, rozmixujeme ji, vrátíme zpět, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme dalších 20 minut.

Ke konci vaření z hrnce vyjmeme celé chorizo, nakrájíme jej na kolečka a vložíme zpět do polévky. Poté je polévka připravena k podávání.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz