Čočka si své výsadní postavení v našem jídelníčku právem zasloužila a její přínos pro zdraví je neoddiskutovatelný. Obsahuje velké množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, proto je skvělou alternativou masa. Je také bohatá na sacharidy, a proto dokáže dobře zasytit bez nadbytečných kalorií a právem se řadí mezi výrobky racionální výživy. Zároveň je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi. Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také enzymy, organické kyseliny a lecitin. Doporučuje se také při chudokrevnosti, řídnutí kostí, a navíc při pravidelné konzumaci pomáhá účinně snižovat cholesterol. Právě díky svému jedinečnému složení je čočka vhodná pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl, dále pro vegetariány, a také pro sportovce, kteří jsou vystaveni velké fyzické zátěži.
Potřebujeme:
- 250 g čočky
- 1 ks klobásy (např.Chorizo)
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 rajče
- půlka zelené a červené papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- římský kmín
- sladká mletá paprika
- sůl
Předem přebranou a namočenou čočku dáme do hrnce se všemi ingrediencemi kromě brambor, zalijeme vodou a vaříme 20 minut.
Poté vyjmeme zeleninu, rozmixujeme ji, vrátíme zpět, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme dalších 20 minut.
Ke konci vaření z hrnce vyjmeme celé chorizo, nakrájíme jej na kolečka a vložíme zpět do polévky. Poté je polévka připravena k podávání.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.