Clafoutis je tradiční francouzský koláč s ovocem, nejčastěji pak s černými třešněmi. Je podobný české bublanině, ale jen vzhledově. Na rozdíl od ní totiž těsto obsahuje velmi málo mouky, o to více pak ale mléka a smetany. Díky tomu je pak těsto lehoučké a řídké, konzistencí spíše palačinkové. Sezóna třešní je už dávno za náma, ale to vůbec nevadí, jelikož my si ho přpravíme se švestkami! A protože francouzi mají pro každý dezert svůj název, tak tento se pak nazývá flaugnarde. Místo švestek lze použít také jablka, hrušky či broskve. Ale vlastně jakékoliv oblíbené ovoce.
Potřebujeme:
- 125 ml mléka
- 125 ml tučné smetany ke šlehání
- 2-3 kapky vanilkové esence
- 4 vejce
- 170 g cukru krupice
- 30 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 g švestek nebo blum
- 2 lžíce hnědého cukru
- 30 g plátečků mandlí
- moučkový cukr na poprášení
- šlehačka na ozdobu
Troubu předehřejte na 190 °C.
Švestky vypeckujte. Formu na koláč nebo zapékací misku vytřete máslem.
Do mixéru dejte mléko, smetanu, vejce, mouku, cukr a vanilkový extrakt. Rozmixujte dohladka, směs bude připomínat palačinkové těsto.
Do vymazané formy rovnoměrně rozložte švestky, které zalijte těstem, zasypejte cukrem a vložte do předehřáté trouby. Pečeme asi 30-40 minut.
Před podáváním lehce poprášíme cukrem, přidat můžeme také šlehačku. Vynikající je, pokud se podává ještě vlažný.
(foto: food52.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.