Syrové i kyselé zelí je velmi zdravé, což je v naší populaci již věc všeobecně známá. Nejen, že čistí krev, zlepšuje imunitu díky vitamínům, ale také zvláčňuje pokožku a ženy by si ho měly vysloveně dopřávat, protože vyrovnává a zahlazuje vrásky. Tepelným zpracováním sice část svých vitaminů ztrácí, ale získává na chuti. A protože v současné době vídáme kolem sebe hodně lidí s klasickou podzimní virózou, je nejvyšší čas připravit si skvělou zelnou polévku, která dodá to, co oslabené tělo potřebuje.
Potřebujeme:
- 500 g hlávkového zelí
- 1 větší cibuli
- 150 g vepřového masa
- olej
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 brambory
- 2 rajčata
- sůl
- mletý pepř
- 0,15 l zeleninového vývaru (možno i z bujónu)
Hlávkové zelí očistíme, vyřízneme košťál a nakrájíme jej na jemné nudličky.
Na oleji osmahneme očištěnou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmažíme. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka.
K takto připravému masu poté přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel i česnek, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme asi deset minut.
Brambory mezitím oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se zelím přidáme k masu. Dolijeme vodou, opepříme a vaříme takřka do měkka.
Nakonec přidáme rajčata a vaříme, dokud vše není zcela měkké.
(foto: timeaskitchen.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.