Září je typický zlomový měsíc, kdy hodně z nás dostane takovou tu klasickou podzimní virózu - rýma, kašel, únava. Je to nejen díky změnám počasí v podobě sychravých rán a posléze leckdy vysokým odpoledním teplotám, svou roli zde hraje i nástup dětí do školek a škol. Bereme to jako běžnou součást života, každoročně se to opakuje, akorát letos je na toto vše více upředem pohled. I v situaci, kdy nám ale není úplně nejlépe, je potřeba jíst. A tak si dnes připravíme takovou rychlou večeři v podobě protichřipkových topinek. Proč protichřipkových? Protože už naše babičky věděly, že česnek je lék na viry!
Potřebujeme:
- 6 krajíců chleba
- 3 lžíce oleje
- špetka soli
- špetka pepře
- 7 stroužků česneku
- 2 středně velké cibule
- olej na smažení
- 1/2 pórku
- 1 cuketu
- 1 lilek
- špetku oregána
- dle chuti sójovou omáčku, maggi
- 150 g tvrdého sýru
Krajíce chleba osmažíme v rozehřátém oleji, osušíme papírovou utěrkou, osolíme a dostatečně očesnekujeme.
Na oleji orestujeme cibuli a pórek, přidáme na kousky nakrájený lilek a cuketu (neloupáme), krátce orestujeme, podlijeme vodou a dusíme.
Okořeníme pepřem, oreganem, maggi a sójovou omáčkou. Těsně před dokončením vmícháme najemno nasekaný česnek.
Směsí namažeme topinky a posypeme nastrouhaným sýrem. Dozdobit můžeme také libovolnou zeleninou, případně posypat bylinkami.
(ilustrační foto)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.