Dnešní sladký recept jistě potěší milovníky kynutého těsta, neboť právě z tohoto bude tento ovocný koláč. Navíc je tak jednoduchý, že i ti, co s kynutým těstem nemají zkušenost a podvědomě se ho bojí, tento recept zvládnou hravě. Základní kynuté těsto poté lze využít na jakoukoliv příchuť výsledného moučníku, takže si jej můžete uložit i pro jiné příležitosti. A jelikož ovoce je nyní všude dost, je to ideální čas tento recept vyzkoušet.
Potřebujeme :
Těsto :
- 200 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 50 g cukru
- špetka soli
- 150 ml oleje
Dochucení :
- ovoce dle chuti
- cukr na doslazení
- případně trošku máku, tvarohu a podobně (nemusí být)
Ze sladkého vlažného mléka a droždí necháme vzejít kvásek, všechny zbývající suroviny na těsto potom postupně přidáme, kdy nám vznikne řidší těsto, které necháme vykynout.
Poté rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech, kdy tato dávka těsta je přesně na klasický obdélníkový plech. Poklademe ovocem, v tomto případě to byly švestky, ale lze cokoliv, jakékoliv ovoce dle chuti či momentální dostupnosti. Při námi zvolených švestkách, jelikož máme rádi mák, tak ke švestkám byl přidán ještě mák, a poté v troše vody si rozpustíme cukr a pokapeme - jak kdo má rád sladké.
Pečeme klasicky při 150 stupních... dobrou chuť!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.