Jídlo přenášené z generaci na generaci, tak to jsou bosáky. V různých oblastech naší země mají různé názvy, všude ale jsou velmi oblíbené. Je to jídlo prosté a také velmi jednoduché, nejvíce se asi zapotíme s nastrouháním brambor, i když v době robotů už ani to není problém. Pojďme se tedy ponořit do nostalgie a připravit si společně jídlo, které už vařívaly naše prababičky.
Potřebujeme:
- 600-800 g brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1-2 lžíce sádla
- sůl
- 400 g kysaného zelí
- 1 malá cibule
- 120 g slaniny
- kmín
Brambory oloupeme, najemno nastrouháme do mísy a necháme asi 10-15 minut odležet. Poté slijeme šťávu a přidáme mouku, sůl, vejce a po důkladném zamíchání tvoříme z těsta noky, které vkládáme do vroucí vody.
Vaříme asi 10 minut. Je nutné je ode dna nádoby po 3-4 minutách lehce přizvednout.
Noky vyjmeme, necháme okapat, omastíme rozpuštěným sádlem a podáváme se zelím podušeným na cibulce s kmínem a nakrájenou slaninou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.