Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Slaný koláč s čerstvým špenátem a kozím sýrem

Slaný koláč s čerstvým špenátem a kozím sýrem

29.7.2020 - AndreaP.

Čerstvý špenát a chutný kozí sýr se mohou stát skvělým základem pro báječný slaný koláč. A komu zrovna kozí sýr nevoní, může jej zaměnit za fetu nebo balkán. A kdo by rád kozímu sýru na chuť přišel, není lepší příležitosti. Kozí sýr v tomto koláči totiž decentně doprovodí čerstvý špenát a svoji aromatickou chuť a vůni tolik neprojeví. Inspirací pro tento nadmíru chutný recept se stal základ koláče chřestového, o němž byla řeč v článku o chřestu "Chřest podruhé". Korpusový základ pocházející z receptu na chřestový koláč mě zaujal natolik, že jsem se nemohla ubránit vyzkoušet jej v docela jiné kombinaci.

  • Slaný koláč s čerstvým špenátem a kozím sýrem /6 porcí/
  • Těsto: 150 g hladké mouky, 90 g másla, 90 g strouhaného sýra (dle výběru, doporučujeme výraznější sýr), 3 lžíce studené vody

    Náplň na koláčovou formu o průměru 24 cm: 50 g čerstvého špenátu, 4 vejce, 200 ml mléka, 150 g kozího sýra, sůl a pepř

    Hladkou mouku prosijte přes síto do mísy, přidejte kousky másla právě vytaženého z lednice a prsty vytvořte drobenku. Vmíchejte strouhaný sýr a 3 lžíce vody. Rukou vypracujte těsto, vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 5 minut odležet do lednice.

    Mezitím koláčovou formu důkladně vymastěte máslem. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na placku a vyložte jím formu (nelekněte se, že se trošku bude drolit a lámat, těsto prostě do formy natvarujte a vmáčkněte prsty). Pak vraťte na 20 minut do lednice a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160).

    Vychlazené těsto vyložte pečícím papírem a vysypte fazolemi pro zatížení. Takto dejte na 15 minut do předehřáté trouby. Poté vyjmětě papír a fazole a dejte ještě na 10 minut samotné do trouby zezlátnout. Takto upravený korpus poklaďte poloinou kozího sýra a omytými a osušenými listy špenátu.

    Vejce s mlékem, solí a pepřem prošlehejte metlou a vlijte na špenát. Vršek koláče poklaďte druhou polovinou sýra a dejte do trouby zapéct na 35 minut.

    Horký i vychladlý slaný koláč se hodí jako večeře. Studený jej můžete podávat jako občerstvení na párty nebo jako doplněk k letnímu pikniku.

    Kozí sýr jsme použili čerstvý, přímo z kozí farmy. Koupit jej můžete přímo na farmách, v prodejnách zdravé výživy a v některých supermarketech i na internetu.

    Krásně žlutou barvu koláče dosáhnete použitím domácích vajec. Nemáte-li zrovna šikovnou babičku s dvorkem plným slepic nebo vlastní slepičí minifarmu, hledejte v supermarketech vejce s označením BIO.

    Vaše názory

    Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz