Risi e bisi neboli "rýže s hrachem" (benátské rizoto) je klasikou benátské kuchyně. K přípravě se používá hrách, kdy velmi mladý (právě teď na pultech) se může přidat i s luskem, variantou je pak Risi con fenoci, kde se namísto hrachu přidává najemno nakrájený fenykl. Tento recept má také svůj historický podklad, kdysi jej jedla převážně šlehta. Úplně první recepty ukazují, že rýže a hrášek se dávali ve stejném poměru, postupem let se ale tento poměr různě měnil.
Potřebujeme:
- 300 g rýže
- 150 g dušené šunky (případně šunkového salámu)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 200 g zeleného hrášku
- 100 g strouhaného sýra
- 80 g másla
- mletý pepř
- sůl
- trochu masového vývaru
Máslo rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli, jemně nasekaný česnek a na drobné kostičky šunku. Krátce vše orestujeme, přidáme opranou rýži, osmahneme, přidáme zelený hrášek, sůl a pepř. Zalijeme vývarem a dusíme doměkka.
Před podáváním posypeme sýrem.
Bezmasá varianta: šunku jednoduše vynechejte.
(foto: http://partaste.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.