Jahodová sezona je tady, jahodárny se otevřely, sběrači vyrazili na sladké plody. Toto ovoce je skvělé, protože se jedná o původní druh a jako takový bychom jej měli přednostně konzumovat. Jahody mají plno vitamínů a zdraví prospěšných látek, včetně důležité vlákniny. Díky tomu, že neosahují příliš mnoho cukru, mohou se konzumovat také při nejrůznějších dietách. Jejich použití v kuchyni je potom velmi široké. Dají se používat za tepla, za studena, do moučníků a dezertů, je z nich však výborná i polévka.
Jahodová polévka studená
- 250 g cukr
- 1 ks citron
- 500 g čerstvé jahody
- na ozdobu
- máta
- 100 g zakysaná smetana
Jahody omyjeme, rozmixujeme, osladím a okyselíme. Poté dáme pěkně vychladit. Podáváme ozdobenou smetanou a mátou.
Jahodová polévka teplá
- 250 g jahod
- 250 ml vody
- 100 g cukru
- Pár kapek citronu
- chilli
Jahody, vodu, cukr a citron smícháme a vše to rozmixujeme. Směs poté zahřejeme, ale není zapotřebí přivést ji do varu. Dochutíme chilli a můžeme podávat se zakysanou smetanou.
Jahodové knedlíky
- 250 gramů hrubé mouky
- 12 jahod
- 1 droždí
- 5 lžic vlažné vody
Mouku, droždí a vodu smícháme a necháme vykynout. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, tak do těsta začneme balit jahody. Ty poté vaříme pět minut z jedné a pět minut z druhé strany. Podáváme s tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.
Džem
- 1 kg jahod
- 1 želírovací cukr
- 200 g cukru
- Kyselina citronové
Všechny ingredience smícháme, povaříme a jakmile začne směs želírovat, což zkusíme kápnutím na talířek, rychle ji plníme do, horkou vodou vyvařených, zavařovacích sklenic. Naplněné zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme takto stát do rána.
Napsala Zuzana Zelenková
foto: brooklynfarmgirl.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.