Stojím v kuchyni, zamyšleně koukám střídavě do spíže a ledničky a spíše jen tak pro sebe, neuvědomujíc si, že mluvím nahlas, vyslovím "co zase uvařit obědu? Téměř ihned, až se vylekám, se sborově z vedlejší místnosti ozve "sladké knedlíky!". Nezbývá tedy, než se do nich pustit. A protože červen ťuká na dveře a s ním se otevírá ta nejsladší sezóna jahod, knedlíky nemůžou být jiné než jahodové. A oprostím se dokonce od klasických kynutých, a udělám ty, co máme doma nejraději, lehounké z tvarohového těsta.
Suroviny na knedlíky cca 2 porce (záleží na velikosti jahod):
- 250 g tučného tvarohu
- cca 100 - 120 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Všechny ingredience smícháme a vzniklé těsto necháme chvíli odležet, ještě trochu zhoustne. Do těsta pak balíme po jedné jahody (dbáme na to, aby těsta byla spíše tenčí vrstva, důležité je právě to ovoce uvnitř). Vaříme v osolené vodě cca 10 minut (knedlíky vyplavou na hladinu).
Hotové jahodové knedlíky přelijeme rozehřátým máslem nebo zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.