Zeleninová polévka je velice univerzální a pestrý recept, jelikož vždy záleží na tom, jakou sezónní zeleninu použijeme, jakými bylinkami případně dochutíme, jaké koření zvolíme, tudíž pokaždé její výsledná chuť může být trošku jiná. Pokud jí uděláme velmi hustou, v pohodě nahradí celý hlavní chod. A my dnes navíc zvolíme také postup, že při při přípravě polévky použijeme také troubu a nakonec do polévky přidáme i těstoviny!
Potřebujeme :
- 200 g rajčat
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 2 až 3 malé mrkve očištěné a rozkrojené podélně
- 1 bulva fenyklu nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátečky
- 1 cuketa nakrájená na plátky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 100 g libovolných menších těstovin
- střední část menší hlávky zelí
- hrstka bazalkových lístků
- 30 g strouhaného parmezánu a "extra virgin" olivový olej
Nejdříve předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
Rajčata, cibule, mrkev, fenykl a česnek rozházejte na plech, polijte olivovým olejem a opékejte v troubě 40 až 45 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Opečenou zeleninu dejte do hrnce společně s cuketou a zalijte vše zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete a přidejte bobkové listy. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte 20 minut povařit.
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny slijte a pak je vmíchejte do polévky společně s natrhanými listy zelí a polovinou bazalkových lístků. Vařte dalších 5 minut a servírujte v předehřátých miskách pokapané "extra virgin" olivovým olejem, posypané strouhaným parmezánem a zbývající bazalkou.
(foto: taste.com.au)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.