Mrkvovou pomazánku zná asi každý, velmi často se připravuje například v mateřských školkách, kde ale bohužel mezi dětmi nepatří mezi zrovna oblíbené. Napadlo vás ale někdy udělat pomázku z mrkve pečené? Její chuť je pak stonásobně lepší, jelikož díky pečení získá mrkev karamelovou chuť. A ta bude pak chutnat i dětem. Neoblíbená mrkev se tak stane vyhledávanou pochoutkou!
Potřebujeme:
- cca 1 - 1,5 kg mrkve
- olivový olej
- sůl
- 2 středně velké pomeranče
- 1 Lučina
- zelené bylinky na dozdobení (petržel, pažitka, koriandr...)
Očištěnou mrkev rozpůlíme, dáme do pekáče, pokropíme olivovým olejem, osolíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Mezitím si vymačkáme šťávu z pomerančů.
Po zhruba 15 minutách tuto šťávu nalijeme na pomeranče a dáme na dalších zhruba 10-15 minut zpět do trouby.
Po upečení veškerou mrkev i se šťávou rozmixujeme. Vmícháme Lučinu, dle chuti ještě dosolíme.
Mažeme na pečivo, vhodné také na jednohubky. Dozdobit pak můžeme zelenou petrželkou, koriandrem a podobně.
(foto: nairns-oatcakes.com)
Vaše názory
Recept nevypadá vůbec špatně, ale asi se tam vloudila chybička: po 15 minutách by se pomerančová šťáva nejspíš měla nalít na mrkev, že?
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.