Největší kouzlo slaných koláčů, tzv. quiche je to, že se dají konzumovat jak za tepla, tak za studena, tudíž je lze servírovat jako jakékoliv jídlo, ať už v podobě lehkého oběda, odpolední svačinky či rychlé večeře. Vynikající také je při různých oslavách či rodinných setkáních. Navíc se dají naplnit prakticky jakoukoliv myslitelnou (a leckdy až nemyslitelnou) náplní. Fantazie v tomto případě není na škodu, ba právě naopak. My si dnes ukážeme, jak si takový koláč, jehož původ pochází z Francie a traduje se už do 16.století, připravit s bazalkovým tvarohem.
Těsto:
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 vejce
- 150 g měkkého másla
- bílý pepř
Náplň:
- 200 g čerstvé bazalky
- 100 g smetany
- 2 stroužky česneku
- 300 g tvarohu
- 6 vajec
- sůl
- černý pepř
Na křehké těsto zpracujeme mouku, sůl, vejce a máslo. Vytvoříme bochánek, vložíme jej do rozevírací formy o průměru 26 cm. Prsty těsto rozhrneme po dně a vytvoříme asi 4 cm vysoký okraj. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou a necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.
Na náplň ve smetaně jemně rozmělníme nasekanou bazalku. Tvaroh utřeme s bazalkovou smetanou, prolisovaným česnekem a vejci. Osolíme a vydatně opepříme. Náplň hladce roztřeme na těsto.
Vložíme na střední lištu studené trouby a rozehřejeme na 200 stupňů Celsia. Koláč pečeme asi 40 minut, až povrch zezlátne.
Podáváme vlažný.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.