Aspoň jeden z těchto scénářů jste v posledních dnech jistě také zažili: Došla vám fantazie na další rychlou večeři, měli jste chuť zkusit připravit něco nového, anebo jen vyzkoušet nějaké domácí mlsání ke sledování filmů. Až se to stane příště, díky následujícím receptům si snadno poradíte.
Výhodou je, že na žádný z nich nepotřebujete žádné speciální ingredience, a přesto je výsledek perfektní. A málokdo by poznal, že o skvělé dochucení se postaral kečup. Když si totiž vyberete kvalitní s vysokým podílem rajčat, může pokrm dokonce povýšit na jinou úroveň. Přesně takové jsou kečupy Otma Gurmán, které neobsahují zahušťovadla, konzervanty, lepek, barviva, ani další přídatné látky.
Co si tedy z těchto základních surovin během chviličky připravit?
Jarní bylinková smaženka
Smaženka, nebo také chleba ve vajíčku, je skvělé jídlo, když chcete rychle zahnat hlad a doma máte jen základní suroviny. Můžete zpracovat starší chléb, bylinky společně s pestem z medvědího česneku zároveň připomenou nadcházející jaro. Vyzkoušejte moderní variantu smaženky – sendvič se zeleným pestem, parmazánem a kečupem ze šťavnatých rajčat.
Ingredience na 4 sendviče:
- 4 plátky chleba
- 3 vejce
- lžička medvědího pesta (lze použít petrželové či bazalkové)
- špetka soli
- lžíce olivového oleje
- lžíce másla na smažení
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- 4 lžíce kečupu Otma Gurmán
- snítka petrželky nebo libovolné bylinky
- jarní cibulka
- vločková sůl dle chuti
- (klíčky, které doma klíčíte)
Nakrájejte si 4 tenčí plátky chleba. Pokud nemáte parmazán nastrouhaný, projeďte ho na hrubém struhadle. Vejce rozklepněte do mísy a společně s pestem a solí prošlehejte vidličkou. Na pánvi rozpalte máslo s olivovým olejem. Chleby postupně obalte ve vejci, klaďte je postupně na pánev a smažte, dokud nebudou zlaté. Až budou topinky tak akorát, dejte na jeden plátek vrstvu sýra a na chvíli ji přiklopte plátkem druhým. Bude stačit minutka. Sendvič vyndejte na talíř vystlaný papírovou utěrkou a nechte odpočinout – sýr se zatím pěkně rozteče. Nasekejte si bylinky a jarní cibulku. Chleba překrojte na půl, dejte na něj pořádnou lžíci kečupu a dozdobte vším zeleným. (Dětem dáváme kečup dovnitř místo sýra.)
Ten nejlepší tatarák s kapary a švestkovými povidly
U tatarského bifteku záleží především na kvalitě masa. Můžete si ho nechat namlít přímo u řezníka, což doporučujeme, nebo si ho namelte či „naškrábejte“ doma. Tenhle tatarák je jemný a má dokonale vyváženou chuť.
Ingredience na 2 porce:
- 180 g zadního hovězího
- 2 žloutky z vajec v bio kvalitě
- 1 lžíce nadrobno nakrájených kapar
- ½ šalotky
- 2 lžíce kečupu Otma
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce švestkových povidel
- čerstvě namletá sůl a pepř dle chuti
Maso si připravte do hluboké mísy. Žloutky oddělte od bílků a přidejte je k masu. Kapary a šalotku nasekejte najemno a vše přidejte do mísy. Na to samé místo přijde také kečup, hořčice a povidla. Nakonec masovou směs jemně osolte a opepřete, výsledek můžete ještě dokořenit, proto teď stačí opravdu špetka. Maso se všemi ingrediencemi pořád prohněťte, ideálně rukama, aby se všechno pěkně propojilo. Z masa vytvarujte bochánek, který můžete dozdobit solí, pepřem, kapary, případně bylinkami, které máte doma, a které máte rádi. Tatarák můžete sdílet na jednom talíři. Podávejte s topinkami z chleba nebo toasty.
Batátové chipsy s česnekem a omáčkou z kečupu a bylinek
Chipsy můžete udělat z brambor klasických i sladkých, takže pokud máte zálusk na něco nového, doporučujeme batáty. Česnek jim dodá potřebný říz a v kombinaci s kečupovou omáčkou s cibulkou a zakysanou smetanou jsou tím pravým mlsáním k domácímu kinu.
Tip: Zkoušeli jsme batáty péct v troubě i smažit. Pečené jsou měkčí a zdravější, zatímco ty smažené, v kvalitním slunečnicovém oleji, jsou křupavější.
Ingredience na chipsy:
- 2 batáty
- 1/3 hrnku oleje
- 2 lžičky bramborového škrobu
- 1 lžička sušeného česneku Vitana
- 1 lžička soli
Ingredience na omáčku:
- 5 lžic kečupu Otma
- ½ šalotky
- 1 jarní cibulka
- snítka hladkolisté petržele
- sůl, pepř, chilli dle chuti
- zakysaná smetana
Batáty oloupete, omyjete a nastrouháte nebo nakrájíte na tenké plátky (budete potřebovat velmi ostrý nůž). V míse rozpustíte v horké vodě škrob a brambory v ní necháte 10 minut máčet. Pak je vyndáte z lázně, pečlivě osušíte, a potřete olejem. Česnek smícháte se lžičkou škrobu (budou křupavé) a solí, brambory směsí posypete. Pečete asi půl hodinky, dokud nebudou zlaté. Zeleninu na omáčku nakrájíte najemno. V misce smícháte všechny ingredience a podáváte s brambůrkami a zakysanou smetanou. Pro fajnšmekry: Brambory můžete posypat tvrdým sýrem, nebo sýr na brambůrkách nechat zapéct.
Zdroj: Otma
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.