Vymýšlet každý rok nějaké speciální a originální výslužky pro koledníky je bezpochyby náročné. Letos pro vás máme tip na levné a jednoduché pečené zajíčky ze sladkého kynutého těsta. Právě jimi můžete potěšit své hosty, a dopřát jim tak hravé a netradiční pohoštění. Vytvoříte je velmi snadno a jejich příprava bude bavit i děti. Dekorovat je můžete kokosem nebo moučkovým cukrem. Všechny potřebné suroviny navíc nejlevněji nakoupíte díky nákupnímu rádci Kupi.cz.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Na 15 porcí potřebujete:
- 5 lžic oleje
- 250 g hladké mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 žloutky
- 100 ml vlažného mléka
- špetka soli
- půl kostky droždí
- 50 ml vody
- 15 rozinek
- lžička vanilkového cukru
- lžička citronové kůry
Postup:
V malé misce rozmíchejte vlažné mléko, droždí a jednu lžíci cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím si připravte ostatní ingredience do velké mísy a kvásek do nich za stálého míchání vlijte. Pořádně prohněťte, aby se všechny suroviny dobře propojily a vzniklo jednolité těsto. Hmotu zlehka poprašte moukou a nechte na teplém místě vykynout po dobu cca čtvrt hodiny. Následně opět prohněťte a vytvořte si na pomoučeném vále z těsta válečky o délce zhruba dvanáct centimetrů. Oddělte osm centimetrů těsta (na tělíčko, které zatočíte jako šneka), tři centimetry (váleček přeložte napůl a vytvořte hlavičku s ouškem) a centimetr (na ocásek). Ocásek a hlavičku připojte k tělíčku potřené žloutkem. Po vytvarování zajíčka potřete žloutkem, přidejte rozinku jako oko a nechte péct cca 18 minut v předehřáté troubě na 180 °C krásně dozlatova.
Čas přípravy: 60 minut
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.