Brambory byly v dobách našich babiček nejdostupnější surovinou, proto také v té době vznikalo velké množství receptů, kde hlavní slovo měly právě ony, a to jak ty samotné brambory, tak pochopitelně babičky :-) A my děti jsme tyto recepty milovali! No uznejte sami, copak se dá takové dobrotě odolat?
Potřebujeme:
- 500 g vařených brambor
- 450 g hladké mouky
- 2 vejce
- švestková povidla
- smažená strouhanka
- cukr
- rozpuštěné máslo
- sůl
Těsto si připravíme z předem uvařených a vychladlých brambor, které nastrouháme. Prosijeme k nim hladkou mouku, přidáme špetku soli a vejce (pokud je vejce větší, stačí jedno).
Těsto dobře propracujeme, poté vyválíme a vypichujeme větší kolečka. Do jejich středu dáme rozvařená švestková povidla nebo zavařeninu. Těsto překlopíme do půlkruhu, kraje dobře přitiskneme, aby se taštičky neotevřely, a vložíme je do osolené vařící vody.
Když vyplavou, což bude zhruba po 6-8 minutách, vyjmeme je cedníkem a dáme do mísy na chvilku do trouby osušit.
Podáváme sypané smaženou strouhankou, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Použít ale také můžeme ovocný rozvar.
(foto: catvusa.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.