Věděli jste, že upéct domácí housky není žádná věda? Stačí pár ingrediencí a za chvilku máte hotovo. Připravili jsme pro vás recept na housky, které voní krásně po másle, nepotřebujete k nim žádné zkušenosti a hravě je zvládnete.
Potřebujete:
- 270 ml vlažného mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 50 g másla
- lžička cukru
- 2 lžicky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
- hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání
Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím.
Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.
Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku, případně vytvořte bochánek.
Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem.
Pečte na 200°C dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.