Kuře je jedno z jídel, které se dá připravit na tisíc způsobů, vždy se povede, a mají ho rádi děti i dospělí. My si společně dnes připravíme jarní kuře podle receptu našich babiček.
Potřebujeme:
- menší kuře, případně 4 čtvrtky kuřete
- 200 g nízkotučného žervé
- 5 lžic tmavé strouhanky
- 5 lžic nasekané pažitky
- 5 lžic nasekané petrželky
- 675 g mladé jarní zeleniny dle vašeho výběru
- 1,25 dl vařícího kuřecího vývaru
- 2 lžičky škrobové moučky
- 1,5 dl suchého bílého vína
- sůl
- pepř
Smíchejte strouhanku, třetinu žervé a po 2 lžících petrželky a pažitky. Směs osolte a opepřete a lžící tuto nádivku dejte do kuřete. Vložte celé kuře či jeho porce do pekáče, potřete je olejem, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě při 220 stupních Celsia 30-35 minut (u celého kuřete déle), dokud z nich při vpichu jehly neteče bezbarvá šťáva.
Do mělké zapékací mísy vložte v jedně vrstvě zeleninu na kousky pokrájenou a přidejte polovinu zbývajících bylinek a kuřecí vývar. Nádobu přikryjte pokličkou a zapékejte 20-35 minut, dokud zelenina nezměkne.
Porce kuřat dejte na talíře a polijte je šťávou ze zeleniny.
Smíchejte škrobovou moučku s vínem a zbývajícím žervé. Dejte do pánvičky a míchejte, dokud se nezačne omáčka vařit, pak přidejte zbytek bylinek. Podle chuti osolte a opepřete. Omáčku přelijte na kuřata a podávejte se zeleninou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.