Zelí je v těchto dnech jedna ze zásadních superpotravin, a to s ohledem na lehkou dostupnost a hlavně na to, kolik vitamínů se v něm skrývá. Plněné zelné závitky mletým masem je tudíž jeden z řady dalších receptů, které se nám budou hodit v nastalé situaci.
Pojďme si tedy spolu uvařit klasiku, která nikdy nezklame...
Potřebujeme:
- 8 velkých zelných listů
- 300 g mletého masa
- 120 g uvařené rýže
- 50 g cibule na kostičky
- 1 vejce
- 1/8 l mléka
- 4 lžíce sekané petrželky
- 2 lžíce másla
- 1 konzerva rajčat
- 100 g šunky
- sůl
- pepř
Žebra zelných listů seřízněte na plocho, listy vložte do vařící vody, vařte 5 minut za perlivého varu, propláchněte studenou vodou a osušte v čisté utěrce.
Mleté maso smíchejte s rýží, cibulí, vejcem, mlékem a petrželkou. Osolte a opepřete.
Listy naplňte, kraje zahněte a pevně srolujte. Můžete též sepnout párátkem.
Máslo rozpusťte, závitky opečte dozlatova. Rajčata z konzervy rozkrájejte a společně se šťávou přidejte k závitkům. Závitky duste přikryté při nízké teplotě, dochuťte.
Šunku nakrájejte na nudličky, opečte do křupava a posypte závitky.
(foto: connoisseurusveg.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.