Ač je to k nevíře a ještě před pár týdny by nám toto připadalo jako naprosté sci-fi, tak jsme se ocitli v situaci, ve které nikdo z nás být nechtěl, a o které nikdo z nás zatím ještě moc neví. Zavřely se školy, zrušily se všechny akce, zdravotníci jsou ve stavu pohotovosti. A to nejen u nás, ale po celém světě. Vše spojuje jediné - COVID 19. Situace jako taková je u nás v republice stále ve fázi preventivních opatření (a kéž by to tak zůstalo i nadále), ale je třeba se náležitě připravit. Už stará pravda říká, že "kdo je připraven, není překvapen." Není dobré vyvolávat paniku, na straně druhé už nelze zůstávat zcela lhostejný k situaci, jaká je. Zdravý selský rozum je přesně to, co je teď na místě.
Na našem webu už jste si mohli k tomuto tématu například přečíst, jak si vyrobit dezinfekci za pár minut či jak si připravit dezinfekční ubrousky.
Co bude dál lze jen těžko odhadnout. Ale jíst se musí za každé situace, ať je to doba blahobytu, a nebo doba nejistoty. Proto dnešním dnem, mimo klasických receptů, na které jste denodenně zvyklí, vzniká i tento "speciál". Budeme si v něm připomínat recepty našich babiček, ale i recepty nové, budeme ve starých kuchařkách hledat moudrost a rady našich předků, a to vše bude mít společný základ. Co nejmenší a nejdostupnější suroviny, a také krátký čas na přípravu. A také jistota, že tato jídla nás opravdu zasytí.
Začínáme tím úplně nejzákladnějším, co máme doma úplně všichni - brambory.
Brambory po římsku
- 600 g vařených brambor
- 300 g rajčat
- 1 lžíce sekané petrželky
- 2 lžíce sádla
- sůl
- mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 100 g anglické slaniny
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Na sádle osmahneme drobně nakrájený česnek, potom přidáme nakrájenou libovolnou anglickou slaninu, oloupaná a na tenké plátky nakrájená rajčata a za častého míchání dusíme tak dlouho, až směs zhoustne. Nakonec přidáme nakrájené brambory, vše osolíme, opepříme a dobře prohřejeme. Podáváme posypené sekanou petrželkou.
Bezmasá varianta: sádlo nahraďte rostlinným olejem a slaninu vynechejte.
Zapékané brambory dvou chutí
- 8 velikých brambor
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce soli
- 4 střední rajčata
- 1 malá cibule
- 1/2 svazku čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
- 75 g selského tvarohu s bylinkami
- 1 žloutek
- 3 naťové cibulky
- 50 g tence krájené anglické slaniny
- 125 sýra gouda
Brambory omyjeme, osušíme a přepůlíme. Pečící plech potřeme olejem a posypeme solí. Brambory poskládáme na plech řezem dolů a pečeme je v dobře předehřáté troubě asi 20-25 minut.
Mezitím opláchneme rajčata. Očistíme je, rozčtvrtíme a odstraníme zrníčka. Dužinu pokrájíme na kositčky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Opereme čerstvý tymián a ze snítek stáhneme lístky. Smícháme rajčata, cibuli, tymián, tvaroh a žloutek. Očistíme a omyjeme naťové cibulky a nakrájíme je na tenká kolečka. Plátky slaniny přepůlíme, sýr nakrájíme na slabé plátky.
Na polovinu pečených brambor dáme tvarohový krém, druhou polovinu obložíme naťovými cibulkami, sýrem a slaninou. Pak všechny brambory při stejné teplotě ještě asi 10 minut zapečeme.
Brambory zapečené s tvarohem a slaninou
- 1 kg brambor
- sůl
- 300 g tvarohu
- 1/2 šálku husté kysané smetany
- 100 g slaniny
- pažitka
Uvařené brambory oloupáme a nakrájíme na plátky.
Tvaroh prolisujeme, rozmícháme s tukem zbylým po vyškvaření slaniny, zjemníme smetanou a osolíme.
Do ohnivzdorné mísy vymazané tukem dáme vrstvu brambor, na ně tvaroh, dále uškvařenou slaninu, sekanou pažitku a nakonec vrstvu brambor. Povrch pokropíme tukem a smetanou.
Zapečeme dozlatova v troubě.
Brambory dušené na kyselo se zelím
- 1 kg brambor
- sůl
- 1/2 bobkového listu
- 80 g slaniny
- 100 g kysaného zelí
- 1 a 1/2 šálku láku ze zelí
- 1/8 l husté kysané smetany
- 20 g másla
- 4 vejce
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme do poloměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme, škvarečky vyjmeme, zbylý tuk zaprášíme moukou a uděláme zlatou jíšku. Zředíme ji vodou z kysaného zelí a smetanou, povaříme s bobkovým listem, vložíme odcezené brambory a v této omáčce povaříme do měkka.
K bramborám přidáme škvarečky ze slaniny, zelí a na každý talíř na ně položíme sázené vejce.
Sázená vejce připravíte snadno tak, že je na másle opečete na lívanečníku.
Brambory zapékané s jablky
- 500 g brambor
- 2 střední kyselá jablka
- 1/4 l mléka
- 200 g sladké smetany
- 1 lžíce másla
- sůl
- bílý pepř
Oloupané, omyté a osušené brambory nastrouháme na plátky. Jablka rozpůlíme, oloupeme a odstraníme jádřinec. Půlky jablek nakrájíme na plátky.
Do ploché zapékací formy klademe vždy jeden plátek brambory a jeden jablka. Osolíme a opepříme. Zalijeme mlékem smíchaným se smetanou a na povrch rozdělíme kousky másla. Formu vložíme na střední lištu studené trouby a rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.
Zapékáme asi 45 minut, až jsou brambory měkké a povrch dozlatova opečený.
Podáváme jako přílohu k masům nebo míchaným salátům.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.