V tomto článku se opět ponoříme do dob našich (pra)babiček, které uměly z mála vytvořit moc a v jejich kuchyni to vždy náramně vonělo. Zima se pomalu blíží ke konci a ve sklepě se můžou hromadit zavařené kompoty, které jsme nestačili spotřebovat. Co s nimi, aby se před létem a další sezónou opět regály vyprázdnily? Ano, správně, budeme péct. A sice buchtu, která je rychlá, levná a velice jednoduchá.
Potřebujeme:
- 30 dkg moučkového cukru
- kompot - může být švestkový, meruňkový, jahodový ...
- 40 dkg polohrubé mouky
- 1 dl oleje
- 4 celá vejce
- 2 lžíce kakaa
- prášek do pečiva
Ingredience dáme do mísy a smícháme. Pecky z kompotu vyndáme, ale kompot jinak celý vlijeme do mísy i s kompotovou šťávou. Pořádně zamícháme, prášek do pečiva dáme až nakonec. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a pečeme asi 45 minut v mírné troubě.
A co na tento recept říkaly babičky? "Tuhle buchtu stačíme udělat, než bysme řekli švec a než řekneme amen, tak z ní nic nezbude, protože je výtečná."
(Recept je z knihy Co vařily naše babičky a co jsme my zapomněli od Heleny Vrábkové.)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.