Cizrna patří do čeledi bobovitých; známo je na 43 druhů, z nichž se jako luštěnina pěstuje cizrna beraní, známá taky jako římský hrách. Jedná se celosvětově o třetí nejvýznamnější luštěninu. Semena bývají buď tmavší a menší, nebo světlá a větší. Obsahují zejména bílkoviny, vlákninu, minerální látky (vápník, železo, draslík, hořčík, mangan) a vitamíny. Ve srovnání s hrachem má cizrna více vlákniny a méně tuku. Za zmínku stojí i to, že se vyznačuje zajímavou oříškovou chutí, a je také méně nadýmavá, takže ji mohou konzumovat například i nastávající maminky. Je vhodná pro lidi, kteří potřebují přibrat, nebo vydávají mnoho energie. Střední Východ připisuje cizrně afrodisiakální účinky. Můžeme ji využívat ve formě celých, obvykle vyloupaných zrn, nebo ve formě cizrnové mouky. Protože cizrna má nectnosti luštěnin, měli bychom ji před tepelnou úpravou namáčet, a přidávat do ní například špetku šafránu a muškátový oříšek. Můžeme ji připravovat jako přílohu, nebo ji využívat jako vložku do polévek či ve formě pomazánek.
VAŘENÁ CIZRNA
Základní recept pro další přípravu : Cizrnu na šest hodin namočíme do trojnásobku vody. Pak vodu slijeme, cizrnu propláchneme, zalijeme novou vodou (na 225 g cizrny dáme dva litry vody) a vaříme v tlakovém hrnci 40 minut. V normálním hrnci bychom na to potřebovali asi 1 -2 hodiny.
Solíme po uvaření.
Z takto uvařené cizrny můžeme dále připravit:
- CIZRNA S DRŮBEŽÍM MASEM A ZELENINOU
Vařenou a ještě teplou cizrnu smícháme s podušeným, na kously nakrájeným kuřecím nebo krůtím masem, dušenými rajčaty a paprikami. Ochutíme syrovou sekanou cibulkou, kysanými okurkami, ev. třeným česnekem.
- POMAZÁNKA Z CIZRNY
Vařenou cizrnu necháme vychladnout, rozmixujeme ji, osolíme, opepříme, přidáme podle chutí třený česnek sekanou syrovou cibulku, osmahnutou libovou uzeninu, na kostičky nakrájenou kyselou okurku. Sypeme čerstvými zelenými natěmi.
- SALÁT Z CIZRNY
Vařenou vychladlou cizrnu smícháme s nakrájenou nakládanou okurkou a osmahnutou, najemno nakrájenou cibulkou. Dochutíme hořčicí, osolíme a přidáme majolku nebo bílý jogurt.
Tip: Cizrnu dále můžeme upravovat klasicky jako hrách.
(zdroj: Stanislava Jarolímková)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.