Velmi často si klademe otázku, co uvařit o víkendu, kdy se u stolu schází celé rodina. Chceme, aby všem chutnalo, aby u stolu byla příjemná atmosféra, a každý si přišel na své. A protože inspirace není nikdy dost, jedno takové komplet menu jsme pro vás jako tip připravili.
Začneme typicky českou polévkou, aneb klasika v praxi...
Bramborová polévka se sušenými houbami
- 1 mrkev
- 1 petržel
- celer
- kousek květáku
- pórku a zelí
- 4 brambory
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sušených hub
- 2 lžíce tuku na jíšku
- 4 hrnky vody
- kmín
- sůl
- majoránka
- petrželka
Zeleninu očistíme, opereme a nakrájíme. Mrkev, petržel i celer lze nastrouhat na hrubším struhadle. Mezitím namočíme sušené houby do horké vody a necháme chvíli máčet. Očištěné brambory nakrájíme na kostičky. Zeleninu společně s bramborami dáme do hrnce a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme sůl, trošku kmínu, scezené pokrájené houby a necháme vařit asi 10-15 minut.
Prolisovaný česnek přimícháme do jíšky, a jíšku zalijeme hrnkem studené vody, znovu promícháme, vlijeme do polévky a za stálého míchání přivedeme do varu. Přisypeme majoránku a povaříme 5 minut.
Před podáváním nakonec přidáme nasekanou petrželku.
Pokračovat budeme vydatným jídlem plným zdravého zelí...
Kološvárské zelí
- 1/2 kg plecka nebo bůčku
- 1/2 balíčku zelí
- 1/4 l sladké smetany
- 2 hrnky rýže
- 1/2 kelímku kysané smetany
- 3 vejce natvrdo
- klobása nebo uzené maso
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- sladká paprika
- sůl
- pepř
- kmín
- trochu octa
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji dozlatova, přidáme rozetřený česnek, papriku a trochu octa, zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené maso a necháme dusit.
Zelí propláchneme, zalijeme vodou, přidáme kmín a pepř a dusíme samostatně.
Rýži uvaříme ve slané vodě.
Do pekáče nebo varné mísy dáme vrstvu rýže, vymačkaného zelí, nalijeme maso, druhou vrstvu zelí, poklademe nakrájeným vejcem a klobásou. Vrchní vrstvu tvoří rýže. Vše zalijeme smetanou (sladkou i kyselou) a dáme péct na 3/4 hodiny do trouby, ke konci přikryjeme, aby rýže nevyschla.
Slaďoučký dezert je k víkendu jako stvořený a nesmí chybět ...
Curyšský jablkový koláč
- 125 g Hery
- 280 g mouky
- 210 g cukru
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
- 1 nastrouhané jablko
- 3 bílky
- 200 g strouhaných mandlí
- na špičku nože prášku do pečiva
- 6 jablek celých
Do 250 g mouky rozdrobíme Heru, rozklepneme vejce a přidáme 60 g cukru. Vypracujeme těsto, které na chvíli uložíme v chladu.
Pak je rozválíme, vyložíme jím dortovou formu a 15 minut předpečeme v předehřáté troubě (225 stupňů).
Ze 3 žloutků a 150 g cukru ušleháme hustou pěnu. Přidáme lžíci citronové šťávy, lžíci rumu, nastrouhané jablko, vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků, 30 g mouky, prášek do pečiva a strouhané mandle. Hmotu rozetřeme na předpečené těsto, poklademe 6 jablky rozpůlenými a nakrojenými jako na plátky a pokapeme rozehřátou Herou. Pečeme dalších 50 minut (175-200 stupňů).
A k dezertu, stejně jako pro milovníky kávy, přinášíme výraznou ...
Kávu Brulot
- 1cl francouzského koňaku
- 1 hřebíček
- 1/2 malé tyčinky skořice
- trochu strouhané pomerančové a citronové kůry
- 1 lžíce cukru
- 1/6 l silné filtrované kávy
- šlehačka
Koňak, hřebíček, skořici, kůru a cukr ohřejeme v měděné pánvičce. Vedle nalijeme do dvou třetin šálku horkou kávu. Hořící koňak dáváme lžící (bez koření) do kávy. Ozdobíme šlehačkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.