Bramborový knedlík se řadí mezi základ české kuchyně. Všichni je milujeme, a mnozí z nás si při jejich přípravě postupně prošli "vývojem". Jakým? Má dvě podoby, první je rozvařená kašovitá voda, ve které původně byly knedlíky, ale ty se záhadně varem vypařily. Druhá je pak protipólem, kterým je zbraň hromadného ničení, což původně měly být rovněž knedlíky. Důležité je se nevzdat a vytrvat. Výsledek totiž stojí za to. A se správným receptem to půjde téměř samo.
A tyto plněné knedlíky se zelím se pak řadí mezi TOP nejoblíbenějších pokrmů v naší malé zemičce.
Potřebujeme:
- 150 g vařeného uzeného masa
- 1,2 kg brambor (nejlépe typ A)
- 400 g hrubé mouky
- 400 g hrubé krupice
- 1 vejce
- 1 lžíci hladké mouky
- 3 lžíce sádla
- 2 cibule
- 400 g kysaného zelí
- kmín
- sůl
- 1 lžičku hladké mouky
- cukr
Brambory uvaříme ve slupce, slijeme veškerou vodu a necháme vychladnout (je dobré tuto činnost udělat den dopředu). Pak je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici a vejce a vypracujeme těsto, které necháme chvilku odležet.
Mezitím si můžeme připravit přílohu. Kysané zelí překrájíme, dáme do kastrolu, ochutíme kmínem a přelijeme vařící vodou. Dusíme asi 20 minut. Pak nadrobno nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme lžičku hladké mouky a uděláme jíšku. Zamícháme ji do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme. Můžeme dochutit cukrem.
Uzené maso nasekáme na drobné kousky (můžeme také pomlít).
Z odleželého bramborového těsta uděláme váleček, která rozdělíme na stejné dílky. Dlaní je roztlačíme na placku a do středu každého dáme kousky masa. Zabalíme a vložíme do vroucí vody. Vaříme přibližně 10 minut.
Nakrájíme druhou cibuli a orestujeme ji na zbylém sádle.
Na talíř poté dáme zelí, přidáme plněné knedlíky a vše mírně posypeme orestovanou cibulkou.
(foto: gusto.at)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.