Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné, a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky. Avšak obsahují i cholesterol, takže konzumace tří a více vajec denně prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění. I zde, jako u všeho tudíž platí, všeho s mírou.
Základní fakta o vejcích:
Slepičí (nejběžněji dostupné) vejce obsahuje 30% žloutku a 60% bílku. Dále obsahuje bílou a nebo hnědou skořápku a jeho průměrná hmostnost je asi 50 g. Zabarvení skořápky ale nijak nenaznačuje, zda jsou vejce horší či lepší, povědomí o tom, že bílá vejce jsou kvalitnější než hnědá je mýtus. Co je prokázáno je skutečnost, že hnědá vejce jsou pevnější.
Vznik nepřeberného množství pokrmů, a to nejen evropské, ale rovněž světové kuchyně, a to včetně pekařských výrobků, je bez přítomnosti vajec téměř nemyslitelné.
Žloutek je obrovským zdrojem vitamínu D. Ten je nezbytný pro tvorbu vápníku. Na druhou stranu je pak ale vydatným zdrojem cholesterelu, o kterém jsem psali hned v úvodu.
Bílek je pak charakteristický vysokým obsahem kvalitních živočišných bílkovin. Samotný bílek je pak výborný rovněž při redukční dietě.
Jak vejce skladovat?
Vejce před uložením do spíže či chladničky neomýváme! Skladujeme při stabilní teplotě v rozmezí +5 až +18 stupňů na tmavém místě (kdo z vás pamatuje dobu babiček, které vejce ukládaly na půdě do žita?). Nejlépe se pak vajíčkům daří ve stojánku, a to vždy špičkou dolů! Je-li vejce skladováno opačně, rychleji se kazí.
Jak poznáme, zda je vejce čerstvé?
Jednoduše a ihned po vložení do osolené vody. Čerstvá vejce okamžitě klesnou ke dnu. Ta, která zůstanou plavat na povrchu, čerstvá nejsou.
A jak je to s tím správným vařením vajec?
Vejce natvrdo vaříme zhruba 8-10 minut, ne déle! Při delším varu žloutek získává nepřirozenou nazelenalou barvu. Vejce na hniličko vaříme 4-5 minut. Vejce naměkko pak maximálně 3 minuty.
A na závěr nesmí chybět také pár prima receptů :
Mexická vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 žluté papriky nasekané na kousky
- 1/2 červené papriky nasekané na kousky
- 1/2 zelené papriky nasekané na kousky
- 2 lžíce bílého vína
- 1 vejce
- 1/2 nasekané chilli papričky
Předehřejte pánev s olivovým olejem, přidejte papriky a smažte 6 minut. Přidejte víno a řádně promíchejte. Ve středu pánve udělejte místo a vyklepněte sem vejce. Posypte jej čerstvými chilli papričkami. Zakryjte pánev a vařte 3 minuty, dokud se vejce neuvaří. Opatrně přendejte vejce s paprikami na talíř a podávejte.
Květáková vejce
- 1 květák
- 250 g žampionů
- 80 g cibule
- 60 g rostlinného tuku
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Květák uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Na rostlinném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme pokrájené žampiony, podusíme, přidáme nakrájený květák, sůl, kmín, pepř a zalijeme rozšlehanými vejci. Micháme, dokud se vejce nesrazí.
Vejce plněná hermelínem
- 4 vejce vařená natvrdo
- 1 Hermelín
- 40 ml sladké smetany
- 20 ml vodky nebo ginu
- sladká paprika
- kajenský pepř
Vejce oloupáme, po délce rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Kůru z hermelínu odkrojíme a sýr se žloutky, lihovinou a smetanou rozmixujeme na konzistenci krému. Paprikou a kajenským pepřem ochutíme a plníme do půlek vajec.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.