Máme leden a teploty padají dolů. Nedostatek sněhu (respektive téměř žádný sníh) v kombinaci se silným severním větrem způsobuje to, že pocitově tyto nízké teploty snášíme ještě hůře. A tak je potřeba se zahřát. A znáte něco lepšího, než doma ve vyhřátém bytě si dát ještě něco super dobrého k jídlu? Zaručuji vám, že teplo vám pak bude.
Začneme tradičně polévkou ...
Zimní tuřínová polévka s fazolkama
- 400 g brambor
- 300 g tuřínu
- 150 g mražených zelených fazolek
- 1 lžička olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 850 ml zeleninového vývaru
- sůl
V hrnci zahřejte olej a na něm zlehka osmahněte rozmačkaný česnek. Přidejte oloupaný a na kostičky nakrájený tuřín, oloupané a na kostky nakrájené brambory, přilijte mléko a vývar. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Asi polovinu polévky potom rozmixujte a vložte zpět do hrnce, přidejte fazolky, osolte a 8 až 10 minut ještě povařte. Podávejte horké!
Po vydatné hřejivé polévce následuje hlavní chod ...
Stroganov s rýží (či těstovinami)
- 3/4 kg hovězího masa
- 1 středně velká cibule
- 1 konzerva hrášku
- 5-6 sterilizovaných okurek
- 5 pol. lžic kečupu
- 2 čaj. lžičky hořčice
- sůl
- olej
Cibuli si nakrájíme nadrobno a dáme jí zpěnit na trošce oleje. Mezitím si připravíme maso, které omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky, takto nakrájené pak vhodíme na cibuli a prudce opečeme. Okurky nakrájíme na drobné kostky a přidáme k masu. Promícháme, podlejeme trochou vody a dusíme, dokud není maso měkké. Po změknutí masa přidáme konzervu hrášku, osolíme a dle chuti přidáme zhruba 2 čajové lžičky hořčice a 5 polévkových lžic kečupu. Zhruba 20 minut ještě podusíme. Podáváme s rýží (těstovinami).
A máme tady závěr, aneb vejde se ještě dezert?
Mandlový pudink
- 400 g mandlí
- 400 g práškového cukru
- 4 vejce
- 120 piškotů
- 1 lžička vonné esence
- máslo na vymazání
Důkladně rozetřeme žloutky a cukr a vmícháme sníh z bílků. Pak přidáme drobně nasekané mandle a rozemleté piškoty nasáklé esencí, vložíme do vymazané formy a v troubě mírně zapečeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.