Majonéza je hustá tučná omáčka bílé či nažloutlé barvy vzniklá emulgací oleje a vaječného žloutku. Vyrábí se rozšleháním rostlinného oleje a žloutku, ale lze použít i celé vejce nebo žloutek nahradit mlékem. Majonéza se obvykle dochucuje, např. solí, pepřem, octem či citronovou šťávou, cukrem, hořčicí apod.
Výše uvedený popis je nám zřejmě znám a asi nejdůležitější slovo z něj je slovo "tučná". A nastává problém, co my dietáři? Ti, kteří mají buď nějaké zdravotní omezení či se prostě a jasně snaží krapet zhubnout do vánočním šílenství? Máme řešení. Dietní majonézu. Chuť bude pochopitelně krapet jiná, přesto ale lahodná.
Potřebujeme :
- 100 g měkkého tvarohu
- 3 lžíce oleje
- mléko podle potřeby
- ocet, citrónová šťáva, mletý pepř a sůl
Měkký tvaroh rozmícháme s olejem a mlékem na hladkou kaši, nejraději v mixéru. Okyselíme a dochutíme pepřem a solí. Zaexperimentovat můžeme i s bylinkami. Společně vyšleháme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.