V úvodním díle našeho povídání si o Vánocích Magdaleny Dobromily jsme se zaměřili na cukroví a zdravé mlsání. Dnes pokračujeme dílem druhým na téma ...
Štědrovečerní předkrmy
Co při dnešní Štědrovečerní večeři oželíme jako první, bylo v době postní hostiny našich předků nedílnou součástí. Předkrmy v podobě různých úprav vajec, paštik, ale i mušlí, raků a žab se na svátečním stole vyjímaly. A to šlo často o jednoduché receptury lahodící oku i žaludku.
Anastasie B.Seidlová ve své Kuchařce Lady vyzdvihuje znamenité rybí biftečky, které viděla připravovat ve vrchnostenské kuchyni. Syrové rybí maso se zbavilo kůstek a kůže a pomlelo najemno, spojilo se s kouskem namočené žemle, osolilo, opepřilo a z této hmoty se tvarovaly malé, na prst silné placičky, které se před smažením potřely šťávou z cibule. Smažilo se na rozpáleném sádle, do něhož se přidal kousek cibule. Na každý bifteček se při servírování položilo sázené vejce a šťáva ze smažení se zaprášila špetkou mouky, přidala se trocha rybí polévky a biftečky se touto omáčkou polévaly.
My si však připravíme nadívaná vejce podle receptury M.D.Rettigové. Pokud vám u Štědrovečerní tabule chybí ta pravá drobnost ke správnému naladění vánočních chuťových buněk, zbystřete! Máme pro vás ten nejvoňavější vaječný mls.
- NADÍVANÁ VEJCE (M.D.Rettigová, Domácí kuchařka, vydáno 1844)
Původní receptura
Uvař vejce natvrdo, rozkroj v půli, žloutky vyndej, utří kousek másla, dej ty žloutky do něho, pak ostrouhanou, ve smetaně máčenou, vymačkanou žemličku, zelenou petružel, trochu citronové kůry, trochu květu, osol to a dobře utří, zase ty vejce naděj, narovnej na mísu s máslem vymazanou, co od nádivky zbyde, dej k tomu, polej trochu smetanou a na každé vajíčko kouštínek másla a nech to v troubě trochu upect, ale aby se to nevysušilo, sice by to bylo tuze mastné.
Upravený recept (množství pro 4 osoby)
2 vejce uvařte natvrdo a nechte zchladnout. Každé vejce rozkrojte podélně napůl. Vyjměte žloutky a třete je se 3 lžičkami másla nebo kvalitního margarínu. 3 plátečky rohlíku (asi 5 g) rozmočte v mléce a prsty vymačkejte. Přidejte ke žloutkům a dobře utřete. Přisypte sekanou čerstvou petrželovou nať, sůl dle chuti, špetku muškátového květu a špetku citronové kůry. Směs dobře promíchejte a naplňte jí půlky vajec. Půlky vajec dejte do máslem vymazané formy, na každý kopeček umístěte kousíček másla (na špičku nože) a vejce zalijte 20 ml smetany na vaření. Dejte do trouby, zapněte na 180 stupňů Celsia horkovzdušně (200 stupňů obyčejně) a pečte 10 minut. Podávejte ozdobené strouhaným parmezánem nebo sekanou petrželkou.
A co na nás čeká v dalším díle? Těšit se můžete na přípravu netypické polévky a lahodný tažený jablečný štrůdl....a kdo ví, možná ještě i něco víc.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.