Součástí štědrovečerního menu není jen rybí polévka a kapr s bramborovým salátem, ale ke kávě či čaji pak také patří klasický jablečný štrůdl. A my právě nyní přinášíme recept.
Potřebujeme :
- 350 g hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- 1/8 l vlažné vody
- špetka soli
- 1 lžička octa
Náplň:
- 1 kg jablek
- 4 lžíce strouhanky
- 2 hrsti rozinek
- 2 hrstky nasekaných ořechů
- 2 lžíce cukru smíchaného se skořicí 2 lžíce rozehřátého másla na potření
Na vále zpracujeme mouku s vodou, v níž jsme rozšlehali vejce, sůl, tekuté máslo a lžičku octa. Nejdříve těsto spojujeme nožem, po spojení důkladně propracujeme rukama, až je hladké a nelepivé, pružné a lesklé. Z těsta utvoříme bochánek, potřeme ho máslem a přiklopíme nahřátým kastrůlkem. Necháme ho půl hodiny odpočinout, pak rozkrojíme na poloviny a na pomoučeném vále vyválíme.
Rozválený plát přeneseme na utěrku, s jejíž pomocí těsto dále vytahujeme, až je tenké a netrhá se. Těsto potřeme máslem, posypeme částí strouhanky, kterou můžeme předem osmahnout na másle, posypeme oloupanými a na plátky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, ořechy a rozinkami a ještě trochou strouhanky. Pak závin pomocí utěrky svineme, položíme na plech a stejně připravíme i druhý závin.
Před pečením oba záviny potřeme rozehřátým máslem a upečeme v horké troubě. Po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.