Oslava Vánoc se v Itálii nemůže obejít bez proslulého kořeněného vánočního dortu Panforte di Siena. Sladkost nabitá kandovaným ovocem, oříšky a kořením osloví zejména příznivce sladkých chlebíčků. Tento dort navíc můžete připravit s velkým předstihem. Uschovaný ve vzduchotěsné nádobě nebo pevně zabalený v alobalu vydrží i několik měsíců.
Panforte di Siena (do otvírací dortové formy o průměru 20 cm):
- 115 g lískových ořechů
- 115 g mandlí
- 85 g kandované kůry z citrusů
- 55 g nadrobno nakrájených sušených meruněk
- kůra strouhaná z 1 pomeranče
- 55 g polohrubé mouky
- 2 lžíce práškového kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletých hřebíčků
- 115 g krupicového cukru
- 175 g medu
- moučkový cukr na posypání
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a ještě vytřeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Na pečící plech dáme pečící papír a na něj rozložíme lískové ořechy, které opražíme v troubě asi 10 minut - získají zlatohnědou barvu. Vyklopíme je na utěrku a zbavíme slupek. Mezitím na plech rozložíme mandle a pražíme je v troubě dozlatova 7 až 10 minut. Ke konci pečlivě hlídáme, mají tendenci se spálit.
Teplotu trouby snížíme na 150 stupňů Celsia. Ořechy i mandle nakrájíme a dáme do mísy. K ořechům a mandlím přidáme kandovanou kůru, meruňky, strouhanou pomerančovou kůru a dobře promícháme.
Do mísy prosejeme mouku, kakao, skořici, koriandr, muškátový oříšek a hřebíček a opět promícháme.
Do hrnce nasypeme cukr, přidáme med, plamen nastavíme na nízký stupeň a mícháme, až se cukr rozpustí. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut, až směs zhoustne a začne tmavnout. Přimícháme ořechovou směs a odstavíme z plotny.
Směs vložíme do připravené formy a povrch uhladíme zadní stranou mokré lžíce. Pečeme 50 až 60 minut a pak necháme ve formě zchládnout.
Dort opatrně vyjmeme z formy, odstraníme pečící papír a před podáváním hojně posypeme moučkovým cukrem.
(fotografie: greatbritishchefs.com, italymagazine.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.