Utopenci jsou oblíbený český pokrm studené kuchyně, často byl podávaný v hostincích k pivu a jsou to vlastně špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. Vynálezcem utopenců byl zřejmě hospodský a mlynář Šamánek původem snad z Berounska. Původ názvu utopenec není zcela jasný. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola a nebo kvůli „utopeným“ buřtům - to už dnes můžeme jen odhadovat.
Receptů na utopence není nikdy dost, liší se pak především v přípravě nálevu. A my si dnes ukážeme jeden z nich (a zdaleka ne poslední), jelikož utopenci jsou nejen vynikající pochoutka a rychlé občerstvení, ale je to také při vhodném zabalení ideální jedlý dárek třeba zrovna k blížícím se Vánocům.
Na základ potřebujeme :
- buřty či špekáčky 20 ks
- cibule (mnoho)
- sklenice steril. papriky
- sklenice dlouhých feferonek
- sklenice kulatých feferonek
- sklenice kyselých okurek
- 1 l octa
- 1 l vody
- sklenice od okurek 3 litry
- pepř bílý mletý
Koření a pochutiny nutné:
- cukr 4 lžičky
- sůl 2 lžičky
- pepř celý 10 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 10 kousků
- hřebíček 4 ks
- feferonky kulaté extra pálivé 8 ks
Koření a pochutiny doporučené:
- jalovec 4 ks
- anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička oleje
Příprava nálevu:
Ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut. Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.
Příprava utopenců:
Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule….
Finále:
Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.