Podzim je ten pravý čas pro obstarání si vlašských ořechů, jejich sezóna totiž právě vrcholí. Velice brzy začne totiž období pečení vánočního cukroví, a při něm se bez ořechů zcela jistě neobejdeme. Nejlepší chuť totiž cukroví dávají právě zmíněné ořechy. Připravme se tedy včas, neboť ořechů není nikdy dost.
Ořechy tedy máme a nastává zásadní otázka, co s nimi?
Loupat a nebo neloupat?
Možné jsou pochopitelně obě varianty, přičemž každá z nich má své plusy i mínusy. Pokud ořechy necháme vcelku neloupané, jejich velkým mínusem je to, že zaberou dost místa (což zejména v bytě může být problém). Plusem pak ale je, že neloupané vydrží mnohem déle. Loupané ořechy naproti tomu zaberou místa mnohem méně, jsou ihned připraveny k použití, což oceníme právě v hektickém období pečení cukroví, jejich nevýhodou ale pak je to, že mají tendenci se rychleji kazit - žluknou, či je může napadnout plíseň, případně moli. Důležité tedy je jejich správné uskladnění.
Jak a kde skladovat loupané ořechy?
Možností je více. Nejdostupnější je asi pro všechny lednice. Oloupané ořechy (které buď necháme vcelku, případně je nasekáme či rovnou pomeleme) umístíme do vzduchotěsné nádoby a dáme do lednice. Zde nám takto vydrží až půl roku.
Dalším elektrospotřebičem, který máme téměř všichni doma, je mrazák. Opět použijeme plastovou krabici či sáček určený pro mrazení potravin, do kterého ořechy dáme a pevně uzavřeme. Takto nám vydrží zpracované ořechy minimálně jeden rok.
Pokud nám však ani roční období nestačí a chceme se předzásobit, máme zde ještě méně známou variantu, kterou je zavařování. Ano, i ořechy se dají zavařit a postup je jednodušší, než se na první pohled zdá. Nepotřebujeme k tomu nic víc než oloupané ořechy, čisté zavařovací sklenice a víčka a hrnec. A jaký je postup? Velice jednoduchý. Ořechy nasypeme do sklenice, pevně zavíčkujeme (nepřidáváme do sklenice nic víc krom ořechů). Postavíme do zavařovacího hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly sklenice zcela ponořené a zavařujeme je při 90 stupních asi hodinu a půl.
A jak skladovat ořechy neloupané?
Tyto ořechy musíme v prvé řadě očistit od nečistot, a také od měkkých zelených či hnědých slupek. Kdo už někdy tuto práci dělal, moc dobře ví, že ořechy barví. A to hodně a z rukou to pak fakt nejde dolů. Doporučujeme proto tuto práci dělat v ochranných rukavicích.
Když máme ořechy očištěné, je nutné je usušit. Mokré ořechy totiž lehce napadne plíseň. Ideální jsou na to plechy či síta, kdy ořechy volně v jedné řadě rozprostřeme, aby se k nim lehce dostal vzduch. Sušíme v teplém a suchém prostředí, přičemž doba tohoto sušení je zhruba jeden měsíc.
Po usušení pak už jen celé ořechy přesypeme do prodyšného pytle či dřevěné bedýnky a uložíme v temnu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.