Pomineme-li klasické polévkové nudle, pak kapání a nočky jsou asi nejčastější zavářka do polévky vůbec. Ty jsou připravované buď z jater, o těch si ale povíme příště, a nebo z vaječné směsi. Rozšlehané vejce, trošku mléka a do něj mouka (či krupička), případně bylinky, ale i například strouhaný sýr. Od hustoty vzniklého těsta se pak odráží i výsledný efekt, buď připravíme těsto řídké a do polévky ho svým způsobem pomalu nalijeme (odkapeme) a rychle promícháme a vznikne nám kapání (tzv. obláčky), které polévku rovnou i zahustí a nebo máme těsto tužší a z něj pak lžičkou odkrajujeme malé nočky, které poté v polévce povaříme.
Noky z odpalovaného těsta
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce másla
- 6 lžic hrubé mouky
- špetka soli
- 3 vejce
Do vroucího osoleného mléka přidáme máslo a za stálého míchání přisypeme mouku. Oheň zmírníme a těsto zahříváme tak dlouho, až se nechytá nádoby. Do mírně vychladlého těsta postupně zamícháme vejce a dobře vypracujeme. Noky vykrajujeme malou lžičkou do vroucí polévky. Povaříme je asi 5 minut.
Noky z droždí
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 vrchovatá lžíce droždí
- kmín
- sůl
- pepř
- 5 lžic strouhanky
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 vejce
- 6 lžic mléka
- petrželka
Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a rozdrobené droždí. Za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přisypeme strouhanku, hrubou mouku, sůl, pepř, kmín, vejce, mléko a nadrobno nakrájenou petrželku. Vše promícháme. Nočky vykrajujeme lžičkou a ve vroucím vývaru vaříme jen krátce.
Nočky
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- špetka soli
- 1 lžička tekutého másla
- hladká mouka
Do rozšlehaného osoleného vejce vmícháme mléko, rozpuštěné máslo a přisypeme hladkou mouku. Vznikne hustší těsto, které do polévky protlačujeme stěrkou buď přes cedník s velkými otvory nebo přes hrubé struhadlo.
Polévka s krupicovými nočky (Italský recept)
- 1 l kuřecího vývaru
- 4 lžíce krupice
- 2 vejce
- 2 lžíce strouhaného sýra Gran Moravia
- kůra z 1 citrónu
- zelená petrželka, sůl
V misce smícháme krupici s trochou soli, vejci, sýrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Z hmoty lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucího vývaru. Vaříme tak dlouho, až jsou nočky měkké. Před podáváním posypeme sekanou zelenou petrželkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.