Julie Kučerovská, autorka knihy „Kuchařka pro teenagery“, vyhrála 1. místo v celosvětové soutěži Gourmand Cookbook Awards v kategorii „D11 Family“! Vyhlášení a předání cen proběhlo 7. 7. 2019 v čínském městě Macao.
Své vášni pro vaření a pečení se mladá autorka věnuje od útlého věku, od 14 let se publikování vlastních receptů a kulinárnímu experimentování zabývá na svém autorském blogu. Na jaře 2018 její zájem vyústil v krásnou a svižnou knížku, která naladí (nejen) teenagery k tomu, pustit se do vlastního vaření, od tréninkových svačin až po večeře pro celou rodinu.
Julie k udělení ceny uvádí: „Když jsem přijela do Macau a viděla jsem svoji kuchařku mezi ostatními celosvětovými kuchařkami, byla jsem dojatá. Říkala jsem si, že už jen tohle je zážitek. Všichni autoři nominovaných kuchařek jsme se setkali a společně si povídali. První večer jsme se setkali univerzitě v Macao na předávání zvláštních cen, na které navázal společný bufet. Druhý den bylo vyhlášení všech kategorií: vždy na obrovském plátně se ukázaly tři nejlepší kuchařky a první místo šlo na pódium. Když tam naskočila má kategorie, koukla jsem se od třetího místa na první a najednou tam přes celé plátno naskočilo: Kuchařka pro teenagery 1st place. Chvíli mi trvalo, než jsem se zvedla a došlo mi to. Běžela jsem ze zadních řad na pódium a cestou přemýšlela, co mám vůbec říct. Publikum tleskalo a já jsem si vzala mikrofon do ruky. Snažila jsem se v angličtině říct něco chytrého, ale byla jsem tak překvapená a dojatá, že jsem jen krátce vysvětlila, že chci teenagery naučit, že v kuchyni je sranda, a třikrát jsem poděkovala. Ještě teď jsem zaskočená a mám z toho obrovskou radost! Moc děkuji nakladatelství Smart Press, že mi kuchařku vydali a povzbudili k tomu, dál se této vášni věnovat.“
Prestižní mezinárodní soutěž Gourmand Cookbook Awards byla založena v roce 1995 a od té doby se jí ročně účastní tisíce kuchařských knih, projektů a autorů z až 205 zemí. Do nejužšího výběru v rámci specializovaných kategorií ale postupují jen desítky z nich, vyhodnocené jako ty nejzajímavější.
Kuchařka pro teenagery
Julie Kučerovská
Tuto kuchařku Julie napsala, když jí bylo 15, a je její výzvou mladým čtenářům – i když třeba jídlo vypadá složitě, jeho příprava může být úplně jednoduchá a zvládne ji každý. Jejím cílem je přesvědčit mladé čtenáře a čtenářky, že není třeba mít strach, protože když všechny recepty s přehledem zvládne stejně stará Julie, proč by nemohli i oni? Vždyť vaření je zábava, zvlášť když vaříte pro rodinu či přátele, či dokonce s nimi. Kniha je rozdělena do několika tematických kapitol, do kterých autorka zařadila recepty pro nejrůznější každodenní i slavnostní příležitosti – čtenářům přináší tipy na zdobnou a chutnou víkendovou snídani, zábavný piknik v parku nebo občerstvení na párty, ale i na zdravé a syté svačiny do školy či při sportu nebo rychlou večeři. Je to tedy jak skvělý průvodce pro mladé experimentátory s vařečkou, tak pohodová a inspirativní kuchařka pro celou rodinu, od rána do večera, od jara do Vánoc!
***********************************************************************************************************
Recept na trhané hovězí s pomocí mladičké Julie zvládne každý. Zde je recept :
4 porce * 25 minut příprava * 5 hodin pečení
Jestli máš rád mexické burgery nebo tortilly s opravdu šťavnatým masem, je tohle recept přímo pro tebe. Na první pohled vypadá složitě, ale je to jedno z nejlehčích jídel, která jsem kdy dělala. Maso se naloží, osmahne minutku na pánvi, vloží do trouby a pak už se jen peče. Vidíš? Tak žádné výmluvy a dej se do toho.
Co budeš potřebovat?
- 400 g zadního hovězího masa v celku
- 1 lžíci třtinového cukru
- 3 lžičky římského kmínu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 2 lžičky mleté papriky
- 150 ml extra panenského olivového oleje
Jak na to?
Zapni si horkovzdušnou troubu na horní i spodní ohřev na 150 °C.
Maso si dej do hlubokého talíře. V malé misce smíchej cukr, kmín, lžičku soli, lžičku mletého pepře a mletou papriku. Promíchej a vmasíruj rukou kořeněnou směs do masa.
Potom na maso nalij asi 50 ml olivového oleje a opět ho vmasíruj krouživými pohyby dovnitř.
Rozpal pánev s trochou oleje, stačí asi půl minuty. Pak na ni vlož maso. Opékej ho z každé strany asi 2 minuty, aby se zatáhlo – hotové maso bude na povrchu hnědé, ne růžové.
Nakonec maso vlož do malého pekáčku a přilij k němu zbylých 100 ml oleje. Přiklop pokličkou nebo alobalem a dej ho péct do vyhřáté trouby na 6 hodin. Během pečení můžeš maso zkontrolovat, hotové půjde snadno vidličkou rozdělit na vlákna. Právě tak ho po vytažení z trouby taky natrhej.
Rada pro tebe:
Trhané hovězí nejlépe chutná v mexické tortille spolu s bílými fazolemi v rajčatovém nálevu, nasekanými cherry rajčátky, zakysanou smetanou a guacamole, které najdeš v kapitole Vegetariánské večeře. Nebo ho dej jen do rozkrojené housky či bagetky a přidej k němu svou oblíbenou zeleninu: třeba ledový salát nebo rukolu. Skvěle chutná i jen tak s rýží.
**********************************************************************************************************
Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.
formát: 172 x 240 mm, vazba: pevná vazba, celobarevné, počet stran: 192
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.