Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Nebojme se kynutých švestkových knedlíků

Nebojme se kynutých švestkových knedlíků

23.9.2019 - AndreaP.

Kynuté švestkové knedlíky doma připravené už nemusí být jen doménou babiček. Jedná se o tak charakteristický český recept, že je téměř nutností, aby jej zvládla každá hospodyňka. A s námi a s tímto nesmírně jednoduchým receptem se to určitě podaří. Navíc švestková sezóna vrcholí, tak si vyhrňme rukávy a pojďme na to. Odměnou nám bude doslova sladký úsměv našich blízkých.

Potřebujeme :

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • hrnek vlažné vody
  • půl kostky droždí

 

  • švestky

 

  • cukr, máslo, strouhanka, tvaroh mák - vše dle chuti

Do připravené mísy dáme mouku, vejce, sůl,nadrobíme droždí a zalijeme vodou (tu přidáváme postupně, neb každá mouka jinak absorbuje vodu). Prohněteme v těsto, které poté necháme pod utěrkou vykynout.

Lžící (taková pro nás odměrka, aby knedlíky byly stejně velké) vykrajujeme těsto, kterým vždy obalíme vypeckovanou švestku.

Mezitím si dáme vařit vodu, do vroucí poté knedlíky vhazujeme. Vaříme zhruba 4 minuty (krátkou dobu proto, jelikož je těsta tenká vrstva). Knedlíky musí vyplavat na povrch.

Na talíři poté dle chuti dozdobíme, například přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a kakaem, skořicí, mákem, můžeme rovněž rozdrobit tvaroh, dát šlehačku, čokoládu a podobně.

 

Vaše názory

orinka
24.9.2019 17:08

Myslím, že můj recept je trochu bohatší. Asi půl kila polohrubé mouky, lžičku soli a gramů bílého tvarohu (vaničkový anebo i ten ve staniolu, nadrobený) dáme do mísy. Doprostřed uděláme důlek, tam nalijeme vlažnou vodu, nebo lépe minerálku, sodovku. Nadrobíme do něj 1 kostku kvasnic. Trošku pocukrujeme, aby kvásek lépe vzešel. Pak promícháme a uděláme měkké těsto. Vody přiléváme podle potřeby, každá mouka tekutinu vstřebává jinak. Těsto vypracujeme do hladké hroudy. Necháme asi hodinu v teple pod utěrkou kynout. A pak lžicí odebíráme těsto, do kterého balíme švestky. Zavařujeme do vroucí vody, vaří se asi 20 minut, Během vaření knedlíky obracíme, aby se provařily po obou stranách stejně. Po vyndání z hrnce propíchneme knedlík vidličkou, aby se nám nesrazil. JESTLI NÁM ZBUDE SYROVÉ TĚSTO, je možné ho uchovat v mrazáku. Po rozmrazení bude fungovat jako čerstvé.

orinka
24.9.2019 17:09

250 gramů tvarohu, měla jsem vypnutý NumLock

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz