Zatímco někdo se svojí švestkovou úrodou okupuje blízké pálenice, u nás při švestkobraní vše putuje rovnou do kuchyně. Podzim se přece neobejde bez švestkové buchty/koláče a obligátních knedlíků. Čekáte ještě povzbuzení? Tak tedy: vláčná, šup-šup hotová, fit a jednoduchá špaldová buchta.
Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (2,5 %), sacharidy (68 %), minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B.
Mascobado (Muscovado) cukr se získává ze štávy cukrové třtiny a je oproti běžnému bílému cukru nerafinovaný. Tak v něm zůstávají všechny obsažené složky a vitamíny.
Špaldová buchta se švestkami
/příprava a pečení 45 minut, množství na jeden pekáč/
- 6 dl jemné špaldové mouky
- 2 dl cukru mascobado
- 150 g změklého másla
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- 1/4 l polotučného mléka
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 180 stupňů). V míse dobře promíchejte mouku, cukr a máslo. Rozdělte na dvě části - 1/3 na drobenku, 2/3 na těsto. Do těsta přidejte prášek do pečiva, promíchejte, potom teprve přidejte mléko. Těsto nalijte na vymazaný pekáč vysypaný krupicí a naskládejte na něj ovoce, posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě 30 až 35 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.