Už jste někdy ochutnali oskeruše? Nebo jinak, víte vůbec o existenci oskeruše? Anebo jste jako já nad oskeruší usilovně pátrali a přemýšleli, co to vůbec může být? Nepůjde o žádnou středověkkou pracovní pomůcku ani o prapodivný nástroj, ale jak už můžete na těchto stránkách očekávat, o surovinu veskrze poživatelnou a hodnou naší pozornosti.
Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) je mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae. Tento starodávný kus přírody je největším a nejplodnějším ovocným stromem Evropy. Dožívá se více jak 400 let a dokonce i 300 letý strom dokáže vyplodit přes tunu ovoce. Často je nazývám "vinohradnickým stromem", byl totiž tradičním průvodcem moravských vinic. Kromě krajinotvorného prvku měl i hospodářský užitek - produkci výtečných plodů, které se dají využít na mnoho způsobů. Plody oskeruše mají žlutou, oranžovou nebo červenou, hustě tečkovanou barvu.
Oskerušové dřevo je velmi tvrdé, houževnaté a vlhkuodolné, vinaři z něj často vyráběli vinné lisy a také dveře či zárubně od sklepů. Plody oskeruší byly pro vysoký obsah svíravých tříslovin využívány sušené, podrcené a ponořené v plátěném sáčku do sudů jako čiřidlo bílých vín. Zvlášť potěšující pro nás je fakt, že právě v okolí Strážnice na Slovácku rostou největší oskeruše na světě.
Zde také každým rokem pořádají OSKORUŠOBRANÍ, slavnost na počest oskeruší - léčivého stromu Slovácka. Oskeruše je strom typický pro kraj Bílých Karpat a celého Slovácka a právě akce Oskorušobraní chce návštěvníkům ukázat význam a užití tohoto stromu pro veřejnost. Letošní ročník Oskorušobraní připadá na sobotu 21. září, oslavy proběhnou na Salaši Travičná nad Tvarožnou Lhotou na jihu Bílých Karpat s bohatým programem. Máte-li chuť se s oskeruší seznámit, není lepší příležitosti. Nastartujte vůz a vydejte se v sobotu na jih Bílých Karpat. A ještě tu máme jedno drobné lákadlo. Svazek obcí Mikroregionu Strážnicko na svých stránkách uvádí řadu receptů, mimo jiné Kořeněnou oskorušovou marmeládu a Plněný oskorušový perník:
700 g vypeckovaných zralých plodů, 200 g červeného vína, 300 g želírovacího cukru, trochu skořice, anýzu, kardamonu a niché
Za stálého míchání vaříme 3-4 minuty a plníme do sklenic. Navrch nalejeme trochu oskorušové pálenky. Vhodné ke zmrzlinám, vaflím a palačinkám.
300 g hladké mouky, 250 g mletého cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření či skořice
Vše zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na plát 3mm silný, potřeme oskorušovou marmeládou a můžeme posypat hrozinkami. Smotáme jako štrůdl, dáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve střední troubě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.