Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Letní sklizně (a zásobování se nejen na zimu)

Letní sklizně (a zásobování se nejen na zimu)

5.9.2019 - AndreaP.

V tradiční společnosti bylo životně důležité co nejlépe uchovat potraviny na nadcházející měsíce, kdy byli lidé potravinově na těchto zásobách závislí. Zkuste si i vy zachovat potraviny v době, kdy jsou ve své nejlepší kondici. Ovoce či zeleninu asi běžně mrazíme. Ovoce pak s chutí vytáhneme v zimě při pečení koláčů, výrobě smoothie nebo jen tak na zobání, zeleninu je dobré nakrájet a naporcovat už v hotových balíčcích a používat třeba do polévek či základů omáček, kromě nich můžete ale vyzkoušet i jiné postupy. Některé z nich si rozhodně s vámi užijí i děti.

Kvašení zeleniny

Pickles, neboli kvašená zelenina, je v poslední době velmi oblíbená metoda, jak uchovat zásobu vitamínů. Nakládat s dětmi zeleninu do velké zavařovací sklenice, nebo přímo do speciálního hrnce (kvašáku), může být i zábava.

K tomuto způsobu se hodí zelenina obsahující větší množství cukru, tedy cibule, mrkev, zelí, červená řepa, květák či okurky.

Obecný postup je tento: veškerou zeleninu nakrájejte najemno, promíchejte se solí (cca 15 g soli na 1 kg zeleniny) a trochou kmínu (použít se dá ale i kopr, česnek či křen) a promíchejte ve velké míse, dokud zelenina nepustí trochu vody. Pak vezměte nádobu (vysterilizovanou či vyvařenou) a zeleninu do ní napěchujte. Pak ji shora zatěžkejte (třeba i vyvařeným kamenem nebo čistou skleničkou plnou vody) tak, aby byla zelenina ponořená v nálevu, a lehce uzavřete víčkem. Nádobu pak nechte 4 dny při pokojové teplotě, poté ji otevřete, pickles přendejte do menších sklenic a uchovejte v chladu, nejlépe v ledničce.

S vrcholem léta se také můžeme potýkat s nadbytkem některých plodin. Typickým příkladem mohou být třeba okurky – v srpnu už většinou přerůstají a můžeme být „přesalátovaní“. Proto se nám líbí recept Petra Klímy z jeho Zeleninové kuchařky.

„Kvašáky mého táty“

Na kvašáky si pamatuji už jako dítě. Každoročně jsme je pojídali v parných dnech při grilovačkách, a nejen tam. Můj táta je dělá rok co rok po celé léto, vždy se na ně těším, jsou neodolatelné, ale především velice osvěžující. Každý je zřejmě dělá trochu jinak, ale některé ingredience v nich prostě nesmí chybět, hlavně přerostlé okurky. Na rozdíl od klasických nakládaných okurek se zde nepoužívá žádný ocet, pouze mléčné kvašení.

– Petr Klíma, autor Zeleninové a Luštěninové kuchařka –

Budete potřebovat: okurky přerostky, vinné listy, višňové listy, čerstvý kopr, sůl

Okurky nasypeme do větší nádoby, zalijeme studenou vodou a necháme asi 10 minut odmočit. Následně všechny okurky pečlivě opereme. Dno větší zavařovací sklenice poklademe očištěnými vinnými a višňovými listy, snítky čerstvého kopru a nožem propíchnutými okurkami. Na ně položíme další vrstvu listů a kopru a opět okurky. Takto vrstvíme až nahoru, přičemž poslední vrstvu okurek překryjeme listy. Zalijeme vlažnou, osolenou vodou, tak aby byly všechny suroviny ponořené. Na 1 l vody použijeme 3 mírně uhlazené polévkové lžíce soli. Necháme odstát asi týden na teplém místě, přikryté víčkem (ne však příliš utaženým). Jakmile jsou kvašáky hotové, uložíme je na chladné místo. Je důležité ponechat je v nálevu a vytáhnout těsně před konzumací.

Kvašáky se dělají různě, někdy se do nich přidává kůrka chleba, křen nebo třeba česnek. Pokud bychom chtěli uchovávat kvašáky déle, použijeme převařený nálev, navíc je důležité použít právě křen nebo křenové listy.

**********************************************************************************************************

Článek je ukázka z knihy

Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Monika Kindlová

Martina Boledovičová

Vytvářejte si své vlastní rodinné rituály a tradice.

Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky, obyčeje i tradice, ale také praktický dopad – jak dětem vše vysvětlit, co si připravit a uvařit, jak si svátky s rodinou a přáteli, ale třeba  se sousedy co nejlépe užít?

Tradinář objasňuje konkrétní svátky, popisuje jejich obyčeje a zvyky, odkrývá jejich nadčasovou podstatu a promítá je do současného života rodin s dětmi. Obsahuje návody na společné tvoření a hraní, na zpracování sezonní sklizně a recepty na tradiční i zapomenutá jídla (například mazanec, vrkoč, trdelník nebo svatomartinskou husu), v souladu s přirozeným rytmem roku.

Tři králové ~ Hromnice ~ masopust ~ Morana

Velikonoce ~ čarodějnice ~ máje ~ letnice

svatojánská noc ~ poutě ~ dožínky ~ posvícení

Dušičky ~ advent ~ Vánoce

Žijte tady a teď a hledejte a vnímejte krásu všedního dne. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. To jsou hodnoty, které tu budou s námi vždycky. S touto knihou získáte mnoho inspirace i praktického pomocníka, který bude vždy po ruce.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Pevná vazba, 210 x 210 mm, 288 stran, barevné fotografie

MOC 499,- Kč

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz