Úžasné broskve nám právě dozrávají nebo dozráli na zahrádkách, ale co s nimi? Kdo by nemiloval broskvový kompot. Je to velká dobrota, která potěší kde jakého mlsouna. Podobně je výborná také marmeláda z těchto sladkých plodů. Jak na to?
Broskvový kompot, to je jedna z věcí, kterou Češi milují a zkupují z regálů obchodů. Co takhle vyrobit si ho pěkně po domácku? A víte, že ho vyrobíte i z obyčejných dýní?
Potřebujeme:
1 kg broskví
Cukr
Kyselinu citronovou
Zavařovací sklenice libovolné velikosti
Vodu
Broskve musíme nejprve opravdu dobře vyprat. Umyté plody potom ideálně oloupeme, nebo slupka bývá velmi tvrdá a to by f kompotu vůbec nedělalo dobrotu. Ovoce pak nakrájíme třeba na půlky, nebo na čtvrtiny a samozřejmě zbavíme pecky.
Poté broskve vkládáme do dobře vymytých, ideálně vyvařených sklenic, zasypeme cukrem a do každé přidáme asi lžičku kyseliny citronové. Následně zalijeme studenou vodou, dobře utáhneme víčko a poté vaříme.
Sklenice skládáme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené asi do tří čtvrtin. Nejprve přivedeme vodu k varu, poté stáhneme, aby jen lehce probublávala a sterilujeme asi dvacet minut.
To samé lze udělat i s obyčejnou dýní. Aby byl kompot broskvoví, tak přidáváme broskvovou tresť/esenci.
Marmeláda
1kg broskví
½ kila cukru
Kyselina citrónová
Omyté ovoce nakrájíme a vložíme do hrnce, vaříme s cukrem, přidáme trochu kyseliny citronové a rozmixujeme. Horké plníme do sklenic. Vzhledem k hustotě směsi není potřeba přidávat pektin. Kdybyste měli šťavnatější ovoce, pektin přidejte.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.