Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: 2
Ingredience:
- 600 g brambor typu B
- 1 vejce
- špetka soli
- 250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení
- mletý mák dle chuti
- moučkový cukr dle chuti
- rozpuštěné máslo na přelití dle chuti
NEBO
- 200 g strouhanky
- 2 lžíce sádla
- sůl
Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.
Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.
Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.
Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.