Cuketa nebo také cukina je tykvovitá zelenina, která je velmi nenáročná na pěstování. Vzhledem připomíná okurku, na rozdíl od ní se ale častěji podává tepelně zpracovaná, a to na mnoho různých způsobů. Mladé cuketky se vyjímají syrové v zeleninových salátech, cuketám obecně však sluší i zapékání, grilování, vaření nebo dušení. Cuketa má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť dalších přísad, a tak jí prospívá koření a spojení s výraznými ingrediencemi, třeba s česnekem. Zkuste jako my cuketu rozmixovat do lahodného krému s mátou, citronovou šťávou a zakysanou smetanou. Možná budete překvapeni, jak vás v létě osvěží.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: 1
Ingredience:
- 600 g cukety
- hrst špenátových listů
- 4 ks jarní cibulky
- 600 ml zeleninového vývaru
- hrst čerstvé máty
- šťáva z ½ citronu
- 100 g zakysané smetany
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
TIP! Do polévky z bio cukety jsme přidali listový špenát řezaný Dione od společnosti AGRIMEX Vestec a. s. s označením Klasa.
Nakrájejte jarní cibulku na kolečka, cuketu na půlkolečka a restujte na olivovém oleji cca 20 minut.
Osolte, opepřete, přidejte špenátové listy a zalijte vývarem.
Rozmixujte dohladka, přidejte citronovou šťávu a zakysanou smetanu a promíchejte.
Dozdobte mátou a podávejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.