Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Citronové krevety s grilovaným halloumi a tymiánem

Citronové krevety s grilovaným halloumi a tymiánem

7.6.2019 - AndreaP.

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

V tomto článku přinášíme první tip...

Vrzající Halloumi

Sýr Halloumi vnese do menu závan Středomoří, protože jeho domovinou je Kypr. Sýr podle originální receptury vzniká směsí kozího a ovčího mléka, která je dochucena sušenými mátovými listy. Vyrábí se ve tvaru bloků a je uchováván v solném roztoku. Kombinace různých druhů mlék, dává polotvrdému pařenému nezrajícímu sýru typické aroma a chuť. V obchodech se tedy rozhodně dívejte na složení uvedené na etiketě, abyste nekoupily halloumi pouze z kravského mléka. Proč halloumi nesmí chybět v našem výčtu favoritů? Protože jen těžko najdete vhodnějšího kandidáta na gril. Sýr je totiž velmi hutný, má pevnou strukturu a při zahřívání spíše tvrdne, místo aby tál, jako je tomu u jiných sýrů. Zajímavostí je, že po ugrilování při skusu sýr vrže. Variant, jak lze halloumi připravit je celá řada. Můžete ho nakrájet na plátky, podávat s olivami a bylinkami ochuceným zeleninovým salátkem, servírovat ho lze i opečený na olivovém oleji a dochutit ho pouze citronovou šťávou a mletým pepřem. Pro fajnšmekry pak máme recept halloumi s krevetami.

Citronové krevety s grilovaným halloumi a tymiánem

Ingredience:

-             80 ml olivového oleje

-             1 cibule

-             2 stroužky česneku

-             1 červená paprika

-             1 žlutá paprika

-             500 g krevet

-             225 g Dodoni Halloumi

-             40 ml ouza

-             šťáva z 1 citronu

-             kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

-             ½ lžičky čerstvého tymiánu

-             sůl

-             mletý pepř

-             celozrnné pečivo (4-5 plátků)

Umyjeme a nakrájíme papriky na proužky. Krevety necháme před úpravou okapat v cedníku. Na hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme cibulku doměkka, přibližně po dobu 2-3 minut. Poté přidáme roztlučený česnek a osmahneme, dokud česnek nepustí své aroma. Přidáme papriky, osolíme, opepříme a opékáme 5-6 minut do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme krevety, opět osolíme, opepříme a smažíme další 2-3 minuty.

Směs přendáme do nahřáté kovové misky, aby zůstala teplá.

Na rozpálený gril dáme na kostičky nakrájený sýr halloumi napíchnutý na špejli a pečeme ze dvou stran, aby sýr získal lehce zlatavou barvu. Do použité pánve od přípravy zeleniny přidáme ouzo počkáme na odpaření alkoholu, poté přidáme šťávu z citronu, citronovou kůru a tymián. Deglazováním získáme sós. Nakonec přidáme ugrilovaný sýr Dodoni Halloumi a mícháme pár minut, aby sýr převzal část chuti sósu. Krevety se zeleninou a sýr se sósem propojíme a podáváme s plátky pečiva. Plátky pečiva lehce nasáknou citronovým sósem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz