Už naši předci věděli, že obyčejná kopřiva je ve skutečnosti neobyčejná, léčivá, na talíř vhodná a rozhodně se nejedná o plevel. Teď je právě to období, kdy raší první zelené lístečky. Proto pojďme na to, vyhrněme rukávy, natrhejme kopřivy a hurá s nimi do kuchyně.
Na kopřivovou polévku potřebujeme :
- 150 g listů mladé kopřivy
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 1 lžíce oleje z klíčků
- 75 g smetany
- 1 čerstvý žloutek
- jodidovaná sůl
- čerstvě umletý černý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek a 1 vejce vařené natvrdo
Listy kopřivy omyjte, jemně nasekejte a duste asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kostičky a poduste na oleji dosklovita. Šalotku přidejte ke kopřivám, přilijte zbytek vývaru. Vše krátce povařte a odtáhněte z ohně. Kyselou smetanu ušlehejte se žloutkem a zašlehejte do odstavené polévky. Polévku pak opatrně opět zahřejte, až se spojí se žloutkem. Polévku osolte, okořeňte pepřem a muškátem. Oloupejte natvrdo uvařené vejce a nasekejte je nahrubo. Polévku rozdělte na talíře a posypte vejcem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.