K tomuto sladkému pečivu se vztahuje příběh, že jidáše symbolizují provaz, na kterém se oběsil proradný a zrádný Jidáš, určitě znáte.
Podle tradice se mají mazat medem a jíst na Zelený čtvrtek dopoledne, ideálně ráno, ještě před východem slunce. Prý to má zajistit pevné zdraví, ale třeba i ochranu před nebezpečím.
Jestli jste Jidáše nestihli včast upéct, tak určitě není ještě pozdě na to, aby ozdobily váš velikonoční stůl a jistě si na nich všichni pochutnají. :-)
-
500 g polohrubé mouky Mlýn Havlíčkův Brod
-
200 ml mléka
-
100 g květového medu
-
špetka soli
-
půl kostky droždí
-
150 g másla
-
2 žloutky
-
hřebíček na dozdobení
-
rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání
Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Nechte hodinu v teple kynout, poté propracujte a rozdělte na 18 menších kousků. Z každého vytvořte uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžete je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapíchnete jako očička. Nechte půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřete vajíčkem nebo bílky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.
Zdroj: www.eklasa.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.