Kopřivy má většina z nás spojené hlavně s jejich žahavými chloupky a nepříjemným popálením. Víte ale, že kopřivy jsou zdravé a můžete z nich připravit spoustu chutných jídel? Kopřiva dvoudomá roste po celé naší republice a teď je ideální čas na její sběr, protože mladé listy obsahují vitamín C. Kromě něj najdeme v kopřivách řadu minerálních látek jako třeba hořčík, obsahují také karoten, vitamíny skupiny B a další tělu prospěšné látky.
Kopřivu už od pradávna používají bylinkáři. Využívá se list, a to buď v sušené nebo čerstvé podobě. Kopřiva a v ní obsažené látky mají široké spektrum léčivých a preventivních účinků. Urychlují hojení ran, působí jako antirevmatikum, proti zánětům nebo chudokrevnosti. Podporují činnost a prokrvení různých orgánů a stejně tak působí léčivě při chorobách jater, žlučníku, slinivky nebo ledvin. Kopřiva se využívá i ve vlasových šampónech.
Kopřiva se nejčastěji připravuje jako odvar a kopřivový čaj pomáhá k pročištění organismu a posiluje cévní systém. Z kopřiv si můžete i vylisovat čerstvou šťávu, která mimo jiné zbavuje stresu. Čerstvé kopřivy si můžete také rozmixovat, zalít studenou vodou a dochutit cukrem a citronem nebo limetkou. Vyrobíte si tak osvěžující nápoj á la mojito. Klasikou v kuchyni je kopřivový špenát, ale kopřivu můžete dát i do salátů, udělat si skvělý kopřivový dip anebo ji použít jako součást úžasné jarní nádivky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.